Sonja Plomp
Sonja Plomp

Zorgen over de Weggeefwinkel

Burgerraadslid Sonja Plomp zou het jammer vinden als de weggeefwinkel van Bea Schaap zou verdwijnen omdat er nog geen geschikte locatie is gevonden. Maar ze ziet ook mogelijkheden om tot een oplossing te komen! 

Het was een feestelijke bedoening donderdag 11 februari van dit jaar. In de kantine van het gemeentehuis kregen vijf initiatieven het stempel “Het Beste Idee Van Dronten” en kregen de initiatiefnemers een bijbehorende geldprijs uitgereikt. Als kersvers burgerraadslid was ik daarbij aanwezig.
 
Eén van de winnaars was Bea Schaap. Zij heeft een weggeefwinkel aan huis en was erg blij met het gewonnen geldbedrag van € 5000,-. Zij kon nu de winkel verplaatsen naar een pand in Dronten en zo haar huis weer vrij van gedoneerd voedsel, kleding en speelgoed maken en weer echt wonen in haar huis.

Voorwaarden

Nu lijkt het erop dat dat niet doorgaat. Natuurlijk zitten er voorwaarden aan geld dat je krijgt van de gemeente om een organisatie of initiatief op poten te zetten of uit te breiden. Maar zijn deze voorwaarden redelijk? Ik kan me heel goed voorstellen dat een geschikte ruimte niet binnen 6 maanden gevonden is! En dan moet er nog een betaalbare huurprijs aan hangen, want het beschikbare geld voor de Weggeefwinkel is eenmalig en niet structureel.
 
Het is mevrouw Schaap helaas niet gelukt om een pand te vinden. Zij zal morgenochtend een deel van de winkelvoorraad en de cheque van € 5000,- aan de wethouder aanbieden. En een boek van ervaringen van gebruikers van de Weggeefwinkel. De gebruikers zijn mensen die van een minimuminkomen of nèt daarboven moet rondkomen. Mensen die soms net 10 euro per maand boven de ondergrens voor de Voedselbank zitten en dus geen ondersteuning in de vorm van een voedselpakket krijgen. 

Ik kan me heel goed voorstellen dat een geschikte ruimte niet binnen 6 maanden gevonden is!

Oplossing 

GroenLinks zou het treurig vinden als dit mooie initiatief zou verdwijnen. Er moet toch een oplossing voorhanden zijn? Het zou verstandig zijn van de wethouder om de angel uit de situatie te halen en de termijn voor het vinden van een geschikt pand te verlengen. En het zou fantastisch zijn als er nu een bedrijf, organisatie of particulier opstaat die denkt mevrouw Schaap te kunnen helpen en een pand voor een lage huur beschikbaar stelt. Misschien zelfs om niet. Want de samenleving zijn we toch samen? 

Update 

Inmiddels hebben wij vernomen dat de SP de symbolische actie van mevrouw Schaap ondersteunt, omdat zij de voorwaarden waaraan mevrouw Schaap voor haar Beste Idee Van Dronten moet voldoen niet duidelijk vindt.
Ik heb de subsidiebeleidsregels 2016 er even bij gepakt en begrijp de actie van de SP niet.
 
In artikel 6.12 subsidietender ’Het Beste Idee van Dronten’, lid 4i lezen wij:

“De activiteit gaat uiterlijk 3 maanden na toekenning van de subsidie van start.”

De subsidie is uiterlijk op 11 februari 2016, de dag van de feestelijke uitreiking, toegekend aan mevrouw Schaap, dus zou in mei haar plan helder moeten zijn geweest bij de gemeente en in werking zijn getreden.
Volgens de gemeente is dit niet gebeurd, maar blijft het geld klaarliggen voor mevrouw Schaap zodra zij haar plan van aanpak aanlevert bij de gemeente en een ruimte voor de winkel heeft gevonden.

Ik herhaal dus mijn oproep aan ondernemers, particulieren en inwoners van de gemeente om te kijken of zij of iemand die zij kennen een betaalbare ruimte voor mevrouw Schaap weten, aangezien de subsidie gewoon gereserveerd blijft voor De Weggeefwinkel!

Maar ik voeg er nog een oproep aan toe, aan mevrouw Schaap en de SP: Hoe mooi symbolisch de actie van morgen ook kan zijn, ga niet met een inboedel, een ‘zwartboek’ en de cheque (die nog steeds geldig is) naar het gemeentehuis.
Maak een afspraak met een beleidsmedewerker en kijk of mevrouw Schaap er samen met de gemeente uit kan komen.

Als iemand de connecties heeft om dat te realiseren, zou dat toch de SP moeten zijn.... Of mocht de SP daarover niet beschikken is GroenLinks altijd bereid om haar contacten binnen het gemeentehuis beschikbaar te stellen.