De afgelopen dagen is er commotie ontstaan over de deal die het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft gesloten met Victor Troisfontaine over de verkoop van de Gouden Ploeg enkele jaren geleden.
De Gouden Ploeg war Biddinghuizen (terecht) al jaren een doorn in het oog vanwege de slechte staat van het pand dat op de nominatie stond om gesloopt te worden om ruimte te maken voor het nieuwe winkelcentrum.
Het nieuwe winkelcentrum van Biddighuizen werd gebouwd met Europese subsidie en voorwaarde om deze subsidie te ontvangen was dat de boel voor een bepaalde datum af moest zijn. Tegen deze achtergrond is het college gaan onderhandelen met de heer Troisfontaine over de verkoop van de Gouden Ploeg. In deze onderhandelingen heeft de heer Troisfontaine panden in het nieuwe winkelcentrum in Biddinghuizen en ‘de steeg’ naast zijn woonhuis in Dronten als wisselgeld gevraagd en uiteindelijk ook gekregen.
De gemeenteraad was bij dit proces niet betrokken en ik tijdens een vertrouwelijke informatieavond geïnformeerd nadat de deal al was beklonken. Tijdens deze informatieavond was algemene instemming met het feit dat de Gouden Ploeg eindelijk was verkocht.
Uit het voorstel van het college nu blijkt dat alle deals in elkaar vervlochten blijken te zijn. De verkoop van de Gouden Ploeg en de winkels in Biddinghuizen was een deal tussen de gemeente, de heer Troisfontaine en projectontwikkelaar Plegt-Vos. ‘De Steeg’ was een deal tussen de gemeente en de heer Troisfontaine. Maar de deal over ‘de steeg’ was wel een voorwaarde voor de deal over de winkels en de Gouden Ploeg. Nu ‘de steeg’ nog niet geregeld is weigert de heer Troisfontaine zijn winkels van Plegt-Vos af te nemen totdat het met ‘de steeg’ wel geregeld is. Daardoor staan de winkels in Biddinghuizen nog leeg. Plegt-Vos stelt de gemeente nu aansprakelijk voor de kosten die de lege winkels voor hen mee brengen en wil per maand € 5000,= van de gemeente.
De gemeenteraad moet nu het besluit nemen om ‘de steeg’ aan de openbaarheid te onttrekken. Dit is noodzakelijk om er voor te zorgen dat ‘de steeg’ afgesloten en bebouwd kan worden. Besluit de gemeenteraad dit niet te doen blijft alles zoals het nu is. Met dat verschil dat de gemeente geen eigenaar meer is, maar ‘de steeg’ voor 1 euro naar de heer Troisfontaine is verkocht.
De heer Troisfontaine zal dan een rechtszaak tegen de gemeenteraad beginnen omdat hij vindt dat het college van B&W zich dan niet aan de afspraken heeft gehouden. Het is alleen erg bijzonder dat B&W aangeeft de heer Troisfontaine dan te moeten helpen bij deze procedure!
Dit is natuurlijk de wereld op haar kop. De gemeenteraad is het hoogste orgaan (vrij vertaald ‘de baas’) in de gemeente. De gemeenteraad gaat over het geld en benoemd het college van B&W. Het zou bijzonder ongebruikelijk zijn als het college na een besluit van de gemeenteraad de rechter te vragen om…
Om wat eigenlijk? Dat is een belangrijke vraag. Immers; het is aan de gemeenteraad om te besluiten ‘de steeg’ al dan niet aan de openbaarheid te ontrekken.
Het college heeft zich hiermee is een bijzonder lastige positie gemanoeuvreerd waarbij een uitkomst zonder kleerscheuren bijna niet meer voorstelbaar is.
GroenLinks ziet het hele gebeuren met grote verbazing aan en kan zich niet voorstellen dat het college zo stom is geweest de juridische gevolgen niet van te voren voldoende af te dekken.
Voor GroenLinks is het niet voor stelbaar dat het college daadwerkelijk een rechtsgang tegen de gemeenteraad zal gaan beginnen en vind dat de situatie van dit moment sterk op een klucht begint te lijken. GroenLinks is van mening dat ‘de steeg’open dient te blijven!