VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie gaan een nieuwe coalitie vormen. Dat is de uitkomst van de informatie en de opdracht waarmee de formateurs gisteravond door de gemeenteraad op pad zijn gestuurd. GroenLinks is van mening dat deze coalitie van de helft +1 onvoldoende basis is voor een stabiel gemeentebestuur in de komende jaren. 

Onderstaand de woorden van fractievoorzitter Paul Vermast tijdens het debat gisteravond: 

Voorzitter,
 

​In de laatste gemeenteraadsvergadering heeft GroenLinks gepleit voor een coalitie van partijen die gewonnen hebben met een werkbare meerderheid.

Na lezing van de gespreksverslagen van de informateur begrijpen wij de aanbeveling die hij doet om een coalitie te vormen tussen VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie. Het is als je de verslagen leest de logische conclusie.

Maar voorzitter, wat GroenLinks betreft is het te mager. Niet zonder reden pleitten wij in eerste reactie voor een coalitie met een werkbare meerderheid en naar onze opvatting is de helft +1 daarvan niet de juiste vertaling.
 

Afspraken maken in coalitieverband doe je over de zaken die je wilt bereiken en welke kant je met de gemeente op wilt. Maar vooral voor de dagen dat het stormt en alle 'hends on dek' worden gevraagd. Het gevaar van een 'mooi weer coalitie' van de helft +1 is dat je op de crusiale momenten niet bij de klippen vandaan weet te blijven.
 

Dat we allemaal tevreden waren over de afgelopen maanden klopt. Dat smaakt ook naar meer. Maar dat zit eerst en vooral in de houding en gedrag van de een coalitie, niet in de getalsmatige samenstelling. Wat de afgelopen maanden bijzonder maakte was dat er een paar randvoorwaarden waren:

  1. het was een in tijd beperkte periode
  2. er moesten geen moeilijke besluiten worden genomen
  3. we wilden acht zetels in deze raad heel graag laten zien dat we het ook prima zonder hen kunnen.

Al deze voorwaarden vallen nu weg en zullen onvermijdelijk leiden tot nieuwe verhoudingen. Daarbij is houding en gedrag doorslaggevend voor succes.
 

GroenLinks wenst Dronten een stabiele coalitie toe die ook storm weet te doorstaan. We adviseren de formateur deze overwegingen binnen de beoogde coalitie in gezamenlijkheid te wegen en wenst de formateur veel succes met zijn taak.