Gisteravond is er in de commissie op initiatief van GroenLinks gesproken over de mogelijkheid dat er kernafval kan worden opgeslagen in een deel van de diepe ondergrond van Dronten. Aanleiding was een brief die Greenpeace daarover aan de gemeenteraden heeft gestuurd. Het college heeft toegezegd een brief te sturen aan minister Verhagen van ELI om zijn opvatting te vragen over de bevindingen van Greenpeace en zal het antwoord aan de gemeenteraad doorsturen voor een nieuw debat. Wordt vervolgt dus.

Voorzitter,
Internationale regelgeving dwingt landen nu na te denken over de wijze waarop zij hun kernafval definitief denken op te slaan. Deze discussie is nu actueel, niet vanwege een ramp in Japen waarvan de gevolgen nog op geen enkele wijze zijn te overzien, maar waarvan wel vast staat dat deze zeer groot zijn, maar omdat onze Rijksoverheid plannen maakt nog deze kabinetsperiode een nieuwe kerncentrale te willen vergunnen die vele malen groter is dat de huidige centrale voor energieopwekking in Borssele. Dat betekend een even zo grotere stroom aan levensgevaarlijk afval waarvoor geen oplossing is. Geen andere oplossing dan het voor 240.000 jaar op te slaan. Het is nu actueel, omdat de Tweede Kamer er over praat en het Kabinet plannen moet ontwikkelen voor de zogenaamde definitieve eindberging.

Nu gaat het in de brief van Greenpeace juist om deze zogenoemde ‘eindberging’ van het kernafval wat zal gebeuren in de diepe ondergrond, zo is nu de gedachte. In zoutkoepels of stabiele kleilagen zoals de Boomse kleilaag. Dat zoutkoepels problemen geven bewijst zich in het Duitse Asse waar in de jaren ’80 kernafval ‘definitief’ is opgeborgen in een zoutkoepel en nu radioactiviteit weglekt naar het grondwater. Experimenten in kleilagen staan nog in de kinderschoenen maar lijken in Nederland de enig begaanbare weg voor opslag in de diepe ondergrond.

Nu ligt een deel van deze stabiele kleilaag ook onder het grondgebied van Dronten blijkt uit onderzoek in opdracht van Greenpeace. Voor GroenLinks is dat de reden om het daarom hier daarover te willen hebben.

Want in onze gemeente kennen we al het IJsseloog. Een eiland in het Ketelmeer waarin slib wordt opgeslagen dat zo smerig is dat we niets anders weten te bedenken dan het maar in de put zoals het IJsseloog, op te slaan. We kennen in Nederland slechts 2 locaties waar slib van deze aller zwaarste categorie opgeslagen wordt.

GroenLinks zit niet te wachten op zo iets als een IJsselmijn, een tweede eiland in het Ketelmeer waar de ingang is van een zeer diepe mijn waarin we als Nederland de komende 240.000 jaar ons afval willen opbergen.

De aanwezigheid van een dergelijke opslag zal in de ogen van GroenLinks enkel een negatief effect hebben op de uitstraling van Dronten. De risico’s voor toerisme en de landbouw zijn in het geval van lekkages zoals in Duitsland in de ogen van GroenLinks onaanvaardbaar. Daarom zou ik graag horen van mijn collega’s van de andere fracties hoe zij hier tegenover staan en ook hoe het college tegen een mogelijke op slag onder ons grondgebied aankijkt.

Natuurlijk, er zijn op dit moment geen concrete plannen om een opslag binnen het grondgebied van Dronten te realiseren. Er is immers nog geen locatie gekozen. Maar juist in dit gremium zouden we ons moeten realiseren dat regeren vooruitzien is en als we dit een ongewenste ontwikkelingen vinden we nu al aan de bel moeten trekken. Want op de lijstjes komen voor een mogelijke opslaglocatie lijkt mij minder ingewikkeld dan er weer af gehaald worden.

Dankuwel