Het college van burgemeester en wethouders heeft bekend gemaakt uitvoering te geven aan het GroenLinks initiatief om over te stappen op LED-straatverlichting. Bij de begrotingsbehandeling presenteerde GroenLinks een rapport waaruit blijkt dat er zowel in geld als energie fors kan worden bezuinigd. GroenLinks is verheugd dat het college onze voorstellen nu nader heeft uitgewerkt, maar we zullen het voorstel op de inhoud beoordelen zodra het geagendeerd wordt bij de commissie.

Het bureau Innolumis heeft voor GroenLinks op basis van cijfers van de gemeente en normen van het AgentschapNL bekenend wat een totale overstap naar LED-verlichting voor gemeente Dronten zou betekenen. De resultaten zijn indrukwekkend:

  • Overall kunt u volgens de berekening dus 57 % energie besparen in de gemeente Dronten
  • Dat is voor dit arsenaal totaal 557.824 KWh per jaar. Dat is ruim voldoende om voor 159 huishouden(s) in hun jaarlijkse energie behoefte te voorzien.
  • Deze besparing levert een CO2 reductie op van 446.259 kg CO2 in 40 jaar dat is genoeg voor een bos van 23.243 bomen ter compensatie van deze CO2 uitstoot!
  • De besparing op exploitatie kosten bedraagt gemiddeld ruim 71 %. Dat is € 272.708,38 per jaar besparing op deze kosten.
  • Dat betekent dat deze gehele investering op de materialen zich terugverdient in 7,9 jaar.

 

Bij de begrotingsbehandeling in november 2012 heeft een meerderheid van de raad het GroenLinks voorstel overgenomen. Het college geeft daar in haar plannen nu invulling aan.