De begroting 2017 is, als je naar de cijfers kijkt, een feest om te lezen. Financieel staat Dronten er goed voor en dat is natuurlijk mooi nieuws! Al vraagt GroenLinks zich wel af hoe het nu echt gaat met onze inwoners. Helpen we heb voldoende hun draai te vinden als ze van buiten Nederland komen en anders talig zijn? Hebben we in beeld of pesten een probleem is? Alles overwegend heeft GroenLinks met de begroting ingestemd.
Inbreng begroting 2017
Voorzitter,
De begroting 2017 is, als je naar de cijfers kijkt, een feest om te lezen. De begroting is op orde, het meerjarig perspectief rooskleurig en de reserves zijn zeer goed gevuld. Zeker ook als je rond kijkt in gemeenteland valt op dat de vlag er lang niet overal zo mooi bij hangt als in Dronten.
Daarvoor is de afgelopen jaren behoudend begroot en hard gewerkt door het college en de organisatie. Maar zijn er ook stevige maatregelen genomen door deze raad om tot deze situatie te kunnen komen.
Voorzitter, GroenLinks ging de laatste verkiezingscampagne in met de slogan ‘eerst mensen, dan cijfers’. Mensen, onze inwoners, zijn voor ons leidend! Ik stelde net al vast dat het met de cijfers wel goed zit in onze gemeente. Maar hoe gaat het met onze inwoners? Dat beeld is veel moeilijker vast te stellen.
Hoewel de decentralisaties in het sociaal domein ogenschijnlijk niet tot ongelukken hebben geleid wordt de pijn van de daarmee verbonden bezuinigingen wel gevoeld! Zouden we misschien niet eens voorzichtig moeten kijken of we die pijn niet wat kunnen verzachten? GroenLinks daagt het college uit om die mogelijkheden te onderzoeken in de richting van de kadernota 2018.
Maar hoe gaat het nu met onze inwoners? Ook op onze scholen zullen er vast kinderen worden geperst. Hebben we een beeld van de omvang daarvan? Kunnen we daarin als gemeente ook bijdragen aan een oplossing?
Hebben onze nieuwe inwoners voldoende bagage om deel te kunnen nemen aan onze samenleving? Investeren we voldoende in taalonderwijs voor anderstaligen? Want als je de taal niet spreekt wordt deelnemen aan de samenleving problematisch! Wij vragen het college om dit in beeld te brengen.
In het verlengde daarvan, voorzitter: hoe gaat het met onze Poolse inwoners? Staan we met ze in contact? Kunnen we ze ondersteunen bij het inburgeren? Kunnen we ze verleiden om echte inwoners van onze gemeente te
worden en zich met gezin en al te vestigen? Wil het college ook dat eens in kaart brengen.
Voorzitter, de vraag hoe het gaat met onze inwoners blijft moeilijk te beantwoorden. Al kijken we erg uit naar de minima effectrapportage die op initiatief van GroenLinks volgend jaar zal worden opgesteld. Voor een deel van onze inwoners kan dat een antwoord geven op de door mij opgeworpen vragen. Maar bovenal blijft toch belangrijk dat we die antwoorden als politici zelf proberen op te halen in die samenleving. Hoe lastig dat ook is.
Voorzitter, de begroting 2017 is het ‘magnum opus’ van dit college. De laatste volwaardige begroting waarin het college nog éénmaal weet te vlammen in een groots gebaar naar de samenleving en daarin iets wil achterlaten. Ik heb er naar gezocht voorzitter… maar dan is deze begroting erg mager.
Voorzitter kijk ik naar het collegeprogramma zie ik ook dat het meeste eigenlijk wel is gerealiseerd of in de stijgers staat. De VVD verwees daar bij het vorige agendapunt ook naar. Er is nog genoeg te doen, dus het is te flauw om te zeggen dat het college is uitgeregeerd. Maar ons gevoel bij het collegeprogramma dat er wel een tandje bij had gekund was dus niet helemaal uit de lucht gegrepen moet ik dan vaststellen.
Voorzitter, dat nodigt uit om vast verder te kijken dan 2017 alleen en te blik te richten na maart 2018. Binnen een termijn van een aantal jaren mogen we verwachten dat het gemeentelijk belastinggebied zal veranderen. Een van de zaken waarop we ons moeten gaan voorbereiden is het afschaffen van de precariobelasting. De VVD had er ook al over zojuist. We verzoeken het college hiervoor scenario’s te gaan maken zodat we onze begroting tijdig daarop kunnen aanpassen.
Wat betreft GroenLinks kijken we echter vooral naar de samenleving! Wat verwacht de samenleving van ons als overheid, van ons als politici? De wereld om ons heen veranderd in razend tempo, maar in de dertien jaar dat ik politiek actief ben in deze raad zijn die veranderingen veelal langs ons heen gegaan en doen we de dingen zoals we ze doen. Naar volle tevredenheid en in goede harmonie bereiken we samen grootste daden, zoals ooit als spreuk in deze zaal heeft gehangen. Maar is dat wat de samenleving nog van ons verwacht? Want wij verachten zelf van alles van onze zogenaamde participatiesamenleving. Nieuwe vormen van democratisering kunnen daarbij een antwoord geven. Terecht vroegen PvdA en D66 hier ook aandacht voor.
Die samenleving is ook dat wij een agrarisch studentendorp zijn voorzitter. En daar zijn we trots op! Maar je zult als inwoner naast een studentenhuis wonen en daarvan al jaren overlast ondervinden. Hoe reageer je dan als gemeentelijke overheid? Laat ik een klein voorschotje geven op een later te voeren debat: Wat GroenLinks betreft niet zoals het college tot nu toe heeft gereageerd.
Maar hoe dan wel voorzitter? Zoals USRA! Hier op deze plek en uit mijn mond wil ik mijn enorme waardering uitspreken voor de reactie van de studentenvereniging. Als volleerde maatschappelijk verantwoord ondernemers snappen ze dat je, ook in de toekomst als boer, je omgeving heel hard nodig hebt. Dus werken ze aan draagvlakdoor te kijken naar probleemsituaties en door het opknappen van tuinen. Hulde! Want dat zorgt voor draagvlak voor studenten in onze wijken. Dat is het type reactie dat maakt dat er plaats is voor studenten in onze buurten en wijken.
Voorzitter, Dronten profileert zich als biologische landbouw gemeente. GroenLinks is daar blij om. Want op het gebied van duurzame landbouw gebeurt er veel in onze polder. Wat ons betreft zetten we die lijn voort en faciliteren we als gemeente onderzoek en onderwijsversterking binnen onze grenzen. Onze polders horen tot de beste landbouwgrond van de wereld, maar de kwaliteit dendert achteruit. Ook hier. Dat is een zorgelijke ontwikkeling die we moeten stoppen. Afgelopen week nog werd aan de Aeres Hogeschool een Lector 'Duurzaam bodembeheer' benoemd die hiervoor ook expliciet aandacht vraagt.
In onze gemeente wordt al veel onderzoek en praktijkervaring opgedaan met vormen van duurzamer bodembeheer. Door de Aeres Hogeschool, de Warmonderhof en bijvoorbeeld het Louis Bolk Instituut. Wij vragen het college dat waar mogelijk te faciliteren en ondersteunen. Met dat soort onderzoek kan de landbouw nog wel eens dé oplossing zijn voor het klimaatprobleem! Daarvan zouden we in Dronten toch de bakermat moeten willen worden?
Voorzitter, GroenLinks zou het college vooral willen meegeven dat geld daarin niet een beperkende rol moet zijn. Als dat nodig is denken we graag mee over zo iets als een investeringsfonds bodemvruchtbaarheid. We hopen daarover dan ook iets terug te lezen in het klimaatbeleid dat we de komende maanden mogen ontvangen.
Voorzitter, wij kijken daar naar uit en wensen het college en de ambtelijke dienst succes met het maken van alle plannen en overzichten waarom we hebben gevraagd en natuurlijk ook bij de uitvoering van de voorliggende begroting.
Dankuwel