De gemeenteraad heeft gisteravond een voorstel van het college verworpen een positief advies uit te brengen aan het Commissariaat voor de Media voor een nieuwe lokale omroep in Dronten. De reden van een meerderheid in de raad om zich aan deze verplichting in de mediawet te onttrekken is dat men van menig is dat de gemeente daardoor niet verplicht is een subsidie te verstrekken en het dus een financieel voordeel oplevert. GroenLinks heeft grote moeite met deze gang van zaken.

Stichting Lokale Omroep Dronten (RTV Flevo) heeft een aanvraag voor een zendmachtiging ingediend bij het Commissariaat voor de Media om een lokale omroep in Dronten te kunnen beginnen. Zo'n omroep heeft een representatief orgaan nodig en het is aan de gemeenteraad om op basis van in de wet gestelde criteria een advies uit te brengen of dat representatief orgaan voldoende representatief is.

Het college heeft deze aanvraag beoordeeld en is tot de conclusie gekomen dat RTV Flevo voldoende representatief is en adviseerde de raad hierover positief. Naar mening van GroenLinks kan de gemeenteraad dan niet anders dan een positief advies uitbrengen.

Maar onder aanvoering van het CDA werd de redenatie opgehangen dat als de raad geen advies uitbrengt (hetgeen de mediawet wel voorschrijft) de gemeente daarvoor beloond zou worden omdat ook de verplichting om de nieuwe omroep financieel te steunen zou komen te vervallen. Volgens GroenLinks is dat grote flauwekul.

Het argument dat de mediawet een raar ding is waarin de gemeenteraad een besluit moet nemen zonder daar eigenlijk een eigen afweging in te kunnen maken deelt GroenLinks wel. Maar dat kan in onze ogen geen reden zijn deze wet maar naast je neer te leggen en een poging te doen deze te ontduiken. GroenLinks vindt dit een heel verkeerd signaal naar de samenleving als je als lokale overheid zo omspringt met wettelijke verplichtingen.