Dat betoogde raadslid Paul Vermast tijdens de behandeling van de Kadernota 2013. GroenLinks bepleitte een omslag naar een duurzame toekomst en diende met de PvdA een voorstel in voor het instellen van een duurzaamheidsfonds. Een GroenLinks motie die het college verzoekt voor de begroting van 2013 met voorstellen te komen om alle gemeentelijke overheidsgebouwen van zonnepanelen te voorzien werd met uitzondering van de VVD door de gehele raad gesteund. Ook de motie over het busvervoer die we samen met de ChristenUnie hebben ingediend werd aangenomen. Lees onze inbreng hieronder.
Voorzitter,
Algemene politieke beschouwingen in het jaar dat onze gemeenschap 50 jaar bestaat en we 40 jaar ook een gemeente zijn is een bijzonder moment. Want voorzitter, mijn vader werd in 1950 geboren en op dat moment stond er op deze zelfde plaats nog een paar meter water. Vijf jaar laten werd mijn moeder geboren en was Oostelijk Flevoland droog gevallen. Op 14 juni 1977 kwam ikzelf ter wereld en op die dag werd de eerste steen gelegd voor de 1000ste woning van woningbouwvereniging Oostelijk Flevoland. Wat een indrukwekkend resultaat is er in die eerste 22 jaar bereikt, wat een onwaarschijnlijke dadendrang!
Vandaag zijn we ruim halverwege deze raadsperiode en staan we ook op het moment om een tussenbalans op te maken. Kijk ik dan terug naar de dadendrang en de resultaten van de eerste 22 jaar van onze polder staat dat wel in erg schril contrast met de visie, daden en resultaten van dit college. Natuurlijk is het makkelijk om resultaten te bereiken als er verder nog niets is. Dus dat verwijt kan ik het college natuurlijk niet echt maken. Tegelijk was er toen wel een heldere visie, een punt op de horizon waar naar we onderweg waren. Een doel waarop we onze inwoners konden enthousiasmeren en binden. GroenLinks mist bij het college deze bezieling. Dit college stelt zich op als uitvoeringskantoor van het (gelukkig gevallen) knetter rechtse CDA-VVD gedoogkabinet. Er wordt heel hard gewerkt, maar waar het heen gaat is maar ten dele duidelijk. Het college maakt ook best beleid, maar veelal niet uit eigen visie, maar als reactie op vraag van anderen.
Dronten geeft groeien de ruimte want dat is waar we goed in zijn. In het begin van mijn betoog verwees ik daar naar. Die groei is niet meer nodig, zouden we naar opvatting van GroenLinks ook niet meer moeten nastreven. Daarom bepleiten wij in ons verkiezingsprogramma een bouwgrens waarbuiten we niet meer gaan bouwen in ons buitengebied. Een bouwgrens die natuurlijk de nu bekende plannen omvatten, maar daar hebben wij de lijn op de kaart gezet. Daarbuiten is het mooi geweest. We groeien nog best even door, maar het zou voor GroenLinks een wens zijn om nu vooral te gaan groeien in kwaliteit. Daarom is GroenLinks niet enthousiast bij voorstellen van het college om steeds maar weer aanpassingen te doen om de zo genaamde verkoopbaarheid van bouwprojecten te vergroten. De effecten zijn er helaas niet naar en het gevaar van eenheidsworst ligt op de loer. GroenLinks zou dat erg betreuren. Daarnaast is kwaliteitsbehoud van onze woonomgeving voor ons van groot belang en willen wij zeer terughoudend zijn om te bouwen in het groen.
Want voorzitter, onze gemeente is prachtig. Onze dorpen zijn over het algemeen groen en ruim opgezet. Onze kinderen kunnen er onbelemmerd spelen, in de buurt naar school en er is een uitgebreid sportaanbod. De meeste van onze inwoners gaat het goed. Zolang werk en gezondheid meewerken kunnen inwoners een onbezorgd leven leiden in onze gemeente met een rijk cultureel aanbod. We hebben opvallend veel kunst in de openbare ruimte en uitstekende voorzieningen als bibliotheken, een theater, een bioscoop, dorpshuizen en het CKV. GroenLinks staat er voor dat deze waarden behouden en versterkt worden. Ook in de nieuwe wijken mag hierop niet worden beknibbelt.
In uw collegeprogramma beschrijft u de gemeente als een regisseur van een toneelstuk die de leiding heeft en toch vaak afwezig lijkt. De regisseur luistert en slaat gade, soms grijpt hij in want regievoeren kan een goed instrument zijn om die samenleving nog beter te laten functioneren, zo vat ik het collegeprogramma samen.
Het college ziet zichzelf als regisseur van een toneelstuk. Het blijft aardige beeldspraak, maar wat GroenLinks zorgen baart is dan nergens duidelijk wordt (ook niet na twee jaar) wélk toneelstuk u regisseert. Is het een blijspel? Komedie? Drama? Of toch meer een treurspel? Gaan we uit van een ‘happy end’ of biggelen er aan het einde tranen van verdriet? U laat het in het ongewisse en het lijkt er soms meer op dat u wordt geregisseerd door invloeden van bijvoorbeeld projectontwikkelaars dan dat uzelf de regie blijft voeren. Wij vinden dat als Groenlinks jammer.
Toch wil ik daar op één punt een uitzondering voor maken voorzitter. Dat is tot onze verassing én ons genoegen duurzaamheid. GroenLinks was weinig hoopvol bij uw aantreden als het gaan om natuur, milieu en duurzame ambities van het college. “Haag minimum is Drontens maximum” zo formuleerde u in het collegeprogramma. Het mag duidelijk zijn dat het Haagse minimum naar opvatting van GroenLinks al onder de maat is, dus laat staan hoe wij uw ambitie beoordeelden.
Voorzitter, het zit het college ook niet mee wat dat betreft. Wil het CDA nog wel eens iets over duurzaamheid en rentmeesterschap mompelen waar wij het wel mee eens kunnen zijn, zit u opgezadeld met de VVD. “Wij blijven moeite houden met de ambitie om klimaatneutraal te willen worden. Enerzijds omdat de fractie niet overtuigd is van de menselijke invloed op klimaatverandering en anderzijds vanwege de te verwaarlozen CO2-vermindering die Dronten mondiaal zal bijdragen” zo citeer ik de VVD-fractie bij de commissiebehandeling van de structuurvisie afgelopen mei.
In de milieubeweging bestaat daar een term voor: “Klimaatgekkies”. Mensen en organisaties die, in weerwil van wat ruim 90% van alle wetenschappers ter wereld wel vinden, blijven ontkennen dat er een klimaatverandering plaats vindt en dat de mens daarop invloed heeft.
Maar in het onlangs vastgestelde duurzaamheidbeleid toont het college groene ambitie en wilt u streven naar duurzaamleiderschap. Onze samenleving als het ware voorleven hoe duurzaam om te gaan met de aarde en de schaarse grondstoffen van onze tijd. GroenLinks heeft daar waardering voor en we prijzen uw inzet. Want je zal maar wethouder duurzaamheid zijn van VVD huize en opgescheept zitten met zo’n fractie.
Windmolens zijn lelijk en draaien op subsidie! Daar moesten er toch maar geen van bij komen, of liever nog: zo veel mogelijk van weg! De VVD staat met deze houding met de rug naar de toekomst en lijkt bang om geld te verdienen. In Duitsland zijn er op dit moment 20.000 banen in duurzame sectoren als energieopwekking via wind en zon en de Duitse economie groeit. Maar de Drontense VVD blijft als Don Quichot vechten tegen windmolens en duurzaamheid.
Voorzitter,
GroenLinks is er van overtuigd dat succes in het leven niet alleen onze eigen verdienste is, maar ook het resultaat van opvoeding, omgeving en aangeboren talenten. Dit besef geeft ons de verantwoordelijkheid mensen met minder goede startposities vooruit te helpen en spoort ons aan tot eerlijk delen. Ons linkse ideaal betekent daarom: gelijke kansen voor iedereen om van het leven iets moois te maken - via uitdagend onderwijs, goede zorg en een arbeidsmarkt waar iedereen aan het werk kan. Voorop staat dat mensen zelf de regie nemen over hun eigen leven.
En hoewel de economische tijden moeilijk zijn en de financiën niet meer reiken tot in de hemel wil GroenLinks dat we gaan investeren. Investeren in onze samenleving, investeren in mensen, investeren in een duurzame economie, investeren in kwaliteit en niet in kwantiteit. Daartoe doen wij dan ook voorstellen bij deze kadernota.
De PvdA kwam met een Investeringsfonds duurzame initiatieven, dat zullen we natuurlijk steunen. Maar wij doen u een voorstel voor vergroening van de gemeentelijke organisatie. In uw duurzaamheidsbeleid wil u duurzaam leiderschap tonen en wij helpen u graag daaraan een concrete invulling te geven zoals je dat mag verwachten in het door u bedachte samenwerkingsdualisme.
Wij verzoeken u bij motie te onderzoeken welke daken van gemeentelijke (semi) overheidsgebouwen geschikt zijn voor zonnepanelen en vragen u voorstellen te maken voor de begroting om op deze daken zonnepanelen te leggen. Kleine navraag en een grove berekening leren ons dat er bijna 9000 vierkante meter gemeentelijk dak beschikbaar is. Stel je voor dat je deze vol zou leggen met zonnepanelen, dan levert een besparing aan CO2-uitstoot van bijna 800.000 kg per jaar op. Het kost dan een investering van 6.2 miljoen euro en wij geven u als denkrichting me deze te dekken uit de reserve van de NUON-gelden. Geld verkregen uit het opwekken van vuile energie inzetten voor het opwekken van schone energie. Voor GroenLinks is dat een logische stap. Daarbij mag je rekenen met een verwacht rendement van 5% en dat levert over een periode van 25 jaar de gemeente bijna 12.4 miljoen euro op. Gratis geld zou ik bijna willen zeggen en daar zouden zelfs de collega’s van de VVD toch enthousiast van moeten kunnen worden lijkt me zo.
Dat is dan ook ons punt op de horizon voorzitter. Wij willen een gemeente die werkt aan onze idealen van eerlijk delen voor mensen die het lastiger hebben omdat ze ziek, oud of om wat voor een reden sociaal kwetsbaar zijn. Wij zullen knokken voor het kwetsbare in onze samenleving als kunst en cultuur, milieu en natuur, economie en ecologie. Daarbij nadrukkelijk rekening houdend met hen die het hier en elders in de wereld minder hebben. Samen met iedereen die we daarop kunnen vinden. Een beetje zoals met uw samenwerkingsdualisme.
Trouwens, over dat samenwerkingsdualisme gesproken. Kan het college eens een oordeel geven over het effect daarvan sinds u het introduceerde in uw collegeprogramma en bent u tevreden over de wijze waarop u daaraan invulling heeft gegeven? Bereikt u er mee wat u er mee voor ogen had? GroenLinks is daar razend benieuwd naar!
Voorzitter,
Laat ik in hele grote stappen snel door de kadernota gaan en de programmapunten bespreken waarbij ik nog opmerkingen heb.
Programma 2, Verkeer en vervoer
In december wordt Dronten aangesloten op het spoor met de opening van de Hanzelijn. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het aanbod van het busvervoer via de 143 zal worden versobert en de 330 zal komen de vervallen. GroenLinks heeft daarom met ChristenUnie een motie ingediend met het verzoek aan het college om bij de provincie te bepleiten dat de dienstverlening van de 143 op het huidige niveau blijft en aandacht wordt gevraagd voor de bereikbaarheid van het centrum van Dronten, de landbouwcampus en Impact. We hopen, en gaan er vanuit, dat het college ons toezegt hierover voortvarend met de provincie in overleg te treden.
Programma 3, economische zaken
Het is prima dat er vijf werkgroepen vanuit de Economische visie bezig zijn met versterking van ons lokale bedrijfsleven. GroenLinks juicht dat van harte toe. Maar om deze werkgroepen in deze tijden van economische malaise te voorzien van een eigen website, een eigen beeldmerk en drukwerk vinden we echt te gek voor woorden. U reserveert hiervoor 150.000 euro en GroenLinks daagt het college uit om bij de begroting met een veel beter voorstel te komen dan dat u op pagina 15 van deze kadernota doet. Want zoals het er nu staat zullen wij bij de begroting dit voorstel maar als een besparing in te boeken door het te schrappen.
Programma 6, De Meerpaal
Voorzitter, voor GroenLinks is dit een belangrijk punt en ik wil dan ook iets langer bij de Meerpaal blijven stil staan. Want GroenLinks heeft meer dan eens aandacht gevraagd voor de uitvoeringsovereenkomst. Wij blijven daar op hameren omdat de Meerpaal de grootste subsidieontvanger is van de gemeente en in de ogen van GroenLinks een zeer belangrijke speler in onze gemeenschap. Het stelt ons heel erg teleur dat wij, ondanks toezeggingen van het college, moeten constateren dat de uitvoeringsovereenkomst voor dit jaar weer pas tegen de zomer af gekomen en ondertekend is. Dit jaar was het eind mei en hoewel dat al beter is dan de twaalf maanden van vorig jaar, blijft het echt 5 maanden te laat voorzitter. Opnieuw de vraag aan het college of zij de toezegging wil herhalen dat uitvoeringsovereenkomsten voor aanvang van het jaar moeten zijn getekend. Dat geeft duidelijkheid aan alle betrokkenen. GroenLinks vindt het echt onacceptabel dat het college hierin jaar op jaar incompetent blijkt te zijn.
Ook hebben wij moeite met het feit dat het college geen uitvoering heeft gegeven aan de motie die deze raad vorig jaar heeft aangenomen om de maatschappelijke effecten van de bezuinigingen op de Meerpaal inzichtelijk te maken. Wij vinden dat kwalijk en kunnen uit de uitvoeringsovereenkomst die u ter inzage heeft gelegd de effecten onvoldoende meten om te beoordelen of we wellicht met reparatievoorstellen zouden moeten komen of niet. Eigenlijk vinden we dat niet kunnen.
Wat wij als GroenLinks overigens onacceptabel vinden voorzitter, en ik zegt dat via u en de wethouder tegen de Raad van Toezicht van de Meerpaal, is de verhoging met 30.000 euro van de vergoeding die de Raad van Toezicht zichzelf geeft. Ik kan lastig beoordelen of de 10.000 euro die er de afgelopen jaren voor was begroot onvoldoende was. Maar in tijdens als deze waarin iedereen de broekriem fors moet aanhalen vinden wij het signaal echt heel verkeerd. Dat het college hiermee niet instemt steunen wij van harte! Wij zijn wel benieuwd of u voornemens bent consequenties te verbinden aan het wel doorgaan van de verhoging voor de Raad van Toezicht.
Programma 7, Hospice
Voor GroenLinks is het hospice een waardevolle aanvulling voor onze gemeente. Het is goed als in deze kwetsbare fase van het leven er een mogelijkheid is om dicht bij huis en dicht bij de eigen omgeving vol goede zorgen te kunnen verblijven. We ondersteunen het amendement dat de initiatiefnemers een renteloze lening geeft, waarbij ik wel wil opmerken dat het wat GroenLinks betreft zo is, dat als blijkt dat dit hele bedrag nodig is om tot een goede opstart te komen, de lening kan worden omgezet naar een gift.
Dank u wel.
(Alleen de gesproken tekst geldt)