Omroep Flevoland berichtte vrijdag dat Almere 'belangrijke delen van de zorg' gaat inkopen voor alle Flevolandse gemeenten. Dit bericht roept vragen op bij de fractie van GroenLinks Dronten. Twee weken geleden heeft de gemeente Dronten namelijk zélf inkoopafspraken gemaakt met zorgaanbieders voor de vernieuwde WMO die vanaf 1 januari 2015 onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid valt. "Zowel de timing als de inhoud van dit bericht zijn dus wel heel merkwaardig," aldus GroenLinks gemeenteraadslid Kevin Mol.

"Onze gemeente heeft de laatste maanden niet geschroomd om te benadrukken hoe vooruitstrevend Dronten te werk gaat met deze transitie, zowel in het openbaar als bij informatiebijeenkomsten voor stakeholders en raadsleden," vervolgt Mol. "En terecht, want we zijn één van de eerste gemeenten die nu al op een constructieve manier overeenstemming hebben bereikt met de aanbieders." In de overeenkomst zijn onder andere kwaliteitseisen en kosten opgenomen voor bijvoorbeeld ouderenzorg, zorg voor chronisch zieken en dagbesteding. Alle partijen die erbij betrokken zijn, waren hier erg content mee. Mol: "Nog geen twee weken later walst de gemeente Almere hier (ogenschijnlijk) overheen."

Misverstand of publiciteitsstunt?

De fractie van GroenLinks wil op korte termijn van het college weten of de berichtgeving correct is, of dat het berust op een misverstand binnen het samenwerkingsverband van gemeenten of anderszins. Mogelijk benoemt de Almeerse wethouder foutieve zorgtaken of zoekt de gemeente Almere met een verkeerde insteek de publiciteit. Voor bepaalde toekomstige zorgtaken werkt Dronten namelijk wel samen met verschillende Flevolandse gemeenten. "Maar samenwerken is héél wat anders dan dat één gemeente de volledige inkoop van alle zorg voor haar rekening neemt," vindt Mol. "Dat is compleet nieuw voor ons."

Kwaliteit ten alle tijde bewaken

Sinds er sprake is van (mogelijke) transities in het sociaal domein, hamert GroenLinks Dronten er bij het college op dat de kwaliteit van de geboden zorg optimaal moet zijn en dat geen enkele zorgbehoevende de dupe mag worden. Iederéén heeft recht op zorg als dat nodig is, en dat is ónze zorg. De vraag is dan ook of deze koers ook tot uiting komt in de zogenoemde criteria die door de gemeenten zijn meegegeven aan Almere. "Ik kan me voorstellen dat de belangen en eisen van de gemeenten onderling verschillen. De dorpen en steden binnen Flevoland zijn namelijk totaal niet vergelijkbaar, met verschillende problematiek en zorgvraag. Hoe kunnen deze criteria dan voor alle gemeenten gelijk zijn?", vraagt Mol zich af.

Hieronder leest u de schriftelijke vragen die op 12 juli door de fractie zijn ingediend. GroenLinks hoopt op spoedige en bevredigende antwoorden van het college.

  • Klopt het bericht dat de gemeente Almere namens onder andere onze gemeente de inkoop gaat verzorgen? Wij zijn ervan op de hoogte dat samenwerkingsverbanden zijn aangegaan binnen Flevoland, maar het is natuurlijk van heel andere orde als één gemeente hierin (ogenschijnlijk) het voortouw neemt richting zorgaanbieders en andere stakeholders.
  • Indien het bericht correct is, wanneer is dit besluit genomen en wat zijn uw overwegingen geweest?
  • Welke zorg gaat de gemeente Almere precies voor ons inkopen, en wat zijn de criteria die aan Almere worden meegegeven op gebied van onder andere kosten, kwaliteit en invulling?
  • Hoe staat dit bericht/besluit tegenover de overeenkomst die de gemeente Dronten 3 juli jl. met zorgaanbieders heeft gesloten inzake de inkoop van zorg, waarin ook aanbieders van de in het nieuwsbericht genoemde zorgtaken participeerden? Wat heeft die overeenkomst nog voor waarde en waarom werd daaromheen juist de expliciete voorbeeld-/voorsprongfunctie van Dronten onder de aandacht gebracht?