Dat veel rondom de drie sociale transities nog onduidelijk is, blijkt wel uit het feit dat er nog steeds nieuwe informatie komt binnendruppelen. "We hebben als gemeenteraad visies en kaders vastgesteld," zegt GroenLinks gemeenteraadslid Kevin Mol. "Maar nieuwe informatie en feiten vragen soms om een aanpassing van het voorgenomen beleid en moeten op z'n minst serieus worden gewogen."
Vandaag heeft de rechtbank in Groningen een uitspraak gedaan die de mogelijke korting op de vergoeding van huishoudelijke hulp terugdraait. Daarnaast promoveert later deze week een onderzoeker van de UvA met de conclusie dat vrijwilligerswerk als verplichte tegenprestatie averechts werkt. "Voor ons meer dan genoeg redenen om het college te vragen om deze zaken te vertalen naar de situatie in Dronten," aldus Mol.
Actuele vragen huishoudelijke hulp
Net als veel andere gemeenten, heeft de gemeente Dantumadeel bij een aantal inwoners de huishoudelijke hulp stopgezet vanwege de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De rechtbank van Groningen heeft hieropvolgend vanochtend de uitspraak gedaan dat dit besluit niet rechtmatig is. Argumenten die hiervoor genoemd worden zijn onder andere dat de nieuwe WMO pas 1 januari van kracht wordt, en dat zonder goed overleg bestaande vergoedingen niet kunnen worden aangepast zonder dat er iets in de (medische) situatie van cliënten is veranderd sinds de laatste vergoedingsvaststelling. Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank wil GroenLinks weten welke effecten deze uitspraak heeft op de situatie in de gemeente Dronten. Daarom zijn de volgende vragen ingediend:
- Zijn in de gemeente Dronten reeds cliënten geïnformeerd over stopzetting of vermindering van de (vergoeding voor) huishoudelijke hulp?
- Indien dit het geval is, is daarover uitgebreid overleg gevoerd met de cliënten?
- Indien er nog geen cliënten zijn geïnformeerd, zullen er dan in de nabije toekomst alsnog vergoedingen worden stopgezet en hoe gaat de gemeentelijke organisatie dat communiceren?
- Welke gevolgen heeft de uitspraak van de rechtbank in deze zaak mogelijk voor de gemeente Dronten, zowel op sociaal als financieel gebied?
Het college beantwoordt deze vragen in de eerstvolgende raadsvergadering op 18 december.
Schriftelijke vragen vrijwilligerswerk
Uit promotie-onderzoek van de UvA blijkt dat een verplichte tegenprestatie in de vorm van vrijwilligerswerk de afstand tot de arbeidsmarkt eerder vergroot dan verkleint. Dit om diverse redenen, zoals dat mensen die werken in een vrijwilligersfunctie zich daar dusdanig betrokken bij voelen dat ze geen prikkel meer hebben om naar een betaalde baan te zoeken. Ze worden er op een heel andere manier gewaardeerd dan in een betaalde functie. Daarnaast is er veelal geen begeleiding aanwezig die specifiek ondersteunt bij het switchen van een vrijwillgersfunctie naar een betaalde baan, terwijl dit een andere benadering vraagt dan begeleiding naar werk vanuit een thuiszit-situatie. Het college wordt verzocht de volgende vragen te beantwoorden:
- Hoe kijkt het college aan tegen de onderzoeksresultaten?
- Hoe gaat het college de effecten van de verplichte tegenprestatie in Dronten analyseren en dergelijke problemen signaleren als ze zich daadwerkelijk voordoen?
- Hoe wil het college de (eventuele) afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen van mensen die vrijwilligerswerk doen als tegenprestatie?
- Welke specifieke vorm van begeleiding en bemiddeling zet het college hiervoor in om te komen van vrijwillig naar betaald werk?
- Wat is de algemene visie van het college aangaande verplicht vrijwilligerswerk als tegenprestatie voor uitkeringen?
Omdat dit onderwerp meer onderzoek en visie van het college vraagt, hebben we de vragen schriftelijk ingediend. De antwoorden dienen binnen 30 dagen beschikbaar te komen. Dit stelt het college in staat om zorgvuldig werk te verrichten.