De raad heeft unaniem ingestemd met de begroting 2015, hoewel daar wat betreft GroenLinks best nog flinke kanttekeningen bij zijn te maken. De manier waarop de financiële plannen worden gemaakt en de behandeling zorgen ervoor dat niemand nog weet wanneer de besluiten nu echt vallen. GroenLinks vindt dat kwalijk. Onze motie voor het opstellen van cultuurbeleid werd unaniem gesteund.
Voorzitter,
Wethouder Van Amerongen leek dit voorjaar nogal op zijn teentjes getrapt toen ik namens GroenLinks de Kadernota typeerde als de 'Kladbegroting'. De wethouder verstond dit als een onderschatting van de geleverde arbeid door de organisatie; terwijl het natuurlijk gewoon het benoemen is wat met de kadernota wordt bedoeld: in potlood een richting geven voor de uitwerking van de begroting.
Dat onze medewerkers hard werken en met veel bezieling en inzet hun werk doen staat voor GroenLinks buiten kijf voorzitter, juist dat steeds maar weer benadrukken doet vermoeden dat het iets bijzonders zou zijn, terwijl we toch mogen verwachten dat ze naar beste kunnen hun werk verrichten. Wij twijfelen daar niet aan.
Voorzitter, GroenLinks heeft sterk de behoefte terug te gaan naar de kern van de financiële cyclus: kaderstelling in het voorjaar en besluitvorming in het najaar. In de twee jaar dat ik nu als fractievoorzitter dit soort debatten voer; ervaar ik steeds meer een bizarre cirkelredenering bij moeilijke besluiten. Als het pijn doet bij de kadernota is het college argument 'u besluit pas bij de begroting' en als er dan tegenspel bij de begroting komt klinkt er steevast een verontwaardigd 'ja maar hiertoe heeft u zelf besloten bij de kadernota, wat wilt u nu?'
Deze werkwijze lijkt er niet op gericht de financiële cyclus voor de raad én voor de samenleving transparant en controleerbaar te maken. Wanneer welk beluit valt is daarmee onduidelijk en ondefinieerbaar geworden. Belanghebbenden weten dan ook niet meer waar ze aan toe zijn.
Voorzitter, het zou GroenLinks een lief ding waard zijn als we de hele cyclus nog eens tegen het licht houden als raad, niet met financieel specialisten, maar op begrijpelijkheid en transparantie voor de geïnteresseerde inwoner en belanghebbende.
Bezuinigingen
Dan over de bezuinigingen. Vanavond bespreken we de begroting 2015, over de begroting 2016 spreken we het komende voorjaar eerst kader stellend en besluiten we definitief in het najaar. Daarop nu al een voorschot nemen -door virtueel in de begroting 2015 al bezuinigingen in te boeken-, zoals bijvoorbeeld de 50.000 euro voor het CKV in 2016 en verder, is dan ook merkwaardig.
Het financieel beeld van de gemeente verschilt per half jaar dermate dat er over 2016 niets zinnigs te zeggen valt. In de beantwoording op schriftelijke vragen van GroenLinks welke bezuinigingsopgave er nu in deze begroting zit komt het college niet verder dan een warrig en wazig verhaal onder verwijzing naar besluiten die in de kadernota zijn genomen; waarbij de conclusie is dat het lastig is - of zo iets.
Maar een concreet bedrag wat er te veel uit zou gaan bij ongewijzigd beleid ten opzichte wat er binnen komt (de bezuinigingsopgave voor 2015 dus) kunt u niet geven.
Laten we onszelf dan beperken tot wat we vanavond moeten doen: het vaststellen van de begroting 2015 en niet alvast besluiten over 2016 en verder. Dat doen we pas als het dan aan de orde is. Hiertoe dienen we een amendement in.
Cultuur
Voorzitter, in de kadernota en het meerjarenperspectief schets het college een beeld van forse bezuinigingen op met name het culturele hart van Dronten: de Meerpaal. Weliswaar niet voor 2015, maar wel voor 2016 en verder. Bij amendement van zojuist willen wij dat uit de begroting hebben. Niet alleen omdat we dan besluiten over een jaar waar het vanavond niet over gaat, ook omdat u dit volstrekt zonder visie doet. Aan de ene kant wilt u de cultuureducatie op de scholen behouden, waar u aan de andere kant het vervolgonderwijs via het CKV volkomen schrapt. We maken kinderen dus enthousiast voor iets dat ze vervolgens niet kunnen gaan doen. Dat is op z'n minst merkwaardig. GroenLinks vraagt de wethouder cultuur even los te komen van zijn portefeuille financiën en voor de kadernota 2016 met een integrale visie te komen op cultuuronderwijs en cultuur in den brede. Pas dan kun je een verstandige en weloverwogen keuze maken om al dan niet te bezuinigen. We dienen hierover een motie in.
Centrum
Voorzitter, dat brengt me bij de ruimtelijke plannen van dit college.
Wat betreft het project van Eiland naar WIJland heeft GroenLinks waardering voor de wijze waarop deze co-creatie tot stand is gekomen, hoewel het nog niet heel concreet is, geeft dat voldoende vertrouwen met de begrote bedragen in te stemmen.
Anders is dat bij het Actieplan Centrum. In uw brief van 30 september beschrijft u (eerlijk, dat wel) dat er slechts één ding concreet is van het door u gevraagde half miljoen euro: 25.000 euro voor de aanleg van Free Wifi in het Winkelhart.
Maar belangrijker is dat u brief eindelijk antwoord geeft op vragen waarop het college dit voorjaar het antwoord -ook na lang aandringen- schuldig bleef. In mei 2012 diende GroenLinks, PvdA en VVD een initiatiefvoorstel in voor meer reuring op De Rede. Namens het college antwoordde wethouder Engelvaart toen in 2012 dat het een 'overbodig' initiatief was, de plannen van het college waren zo goed als af!
We kennen de geschiedenis: in de zomer van 2013 werd het centrum verkocht en moesten de gesprekken met de nieuwe eigenaar vanaf het nulpunt opnieuw starten. De vraag wat er in de tussentijd was gebeurd is nu eindelijk beantwoord: NIETS! Behalve voor de wifi, is er nog geen plan en is er niets concreets. Feitelijk zijn we eigenlijk nog net zo ver als toen het initiatiefvoorstel werd ingediend.
Met terugwerkende kracht zijn de woorden van wethouder Engelvaart in 2012 dus als volkomen onzin te beoordelen. De brieven met stand van zaken zoals het college deze in mei en december 2013 naar de gemeenteraad stuurde waren dus feitelijk zoethoudertjes terwijl er niets gebeurde!
Voorzitter, ik hoop dat het college op overtuigende wijze dat beeld wil rechtzetten en kan aantonen dat het beeld dat in deze brief wordt opgeroepen verkeerd geschetst is.
Maar het brengt GroenLinks wel tot de conclusie dat er nu op voorhand geen vertrouwen is dat het wel goed zal komen. Daarvoor sleept deze kwestie echt te lang. Daarom een motie die uitspreekt dat de gevraagde 500.000 euro voor het college beschikbaar komt, nadat het college met een apart voorstel voor het Winkelhart is gekomen dat kan rekenen op een meerderheid van de raad.
Tot slot voorzitter,
In vele opzichten zal 2015 een turbulent jaar worden is onze verwachting. Niet alleen financieel, zeker ook sociaal. Er komt steeds meer op onze gemeente af waarop we nieuwe antwoorden moeten formuleren. Dat is niet alleen de taak van het college en de organisatie, ook wijzelf als het politieke bestuur moet hieraan een invulling geven. Voldoende uitdagingen om met belangstelling naar het komende jaar uit te kijken lijkt GroenLinks. We wensen het college daarbij veel succes met de uitvoering.
Dankuwel.