De Meerpaal heeft haar subsidie verzoek bij de gemeente ingeleverd en er daarna nog flink in bezuinigd om de gemeente te gemoed te komen. Nu ze bij de 11e versie van het subsidieverzoek zijn geeft de Meerpaal aan het niet voor minder geld te kunnen doen. Na dat de fractie met de Meerpaal heeft gesproeken en de stukken goed bestudeerd zijn we tot de conclusie gekomen dat de gevraagde 6,2 miljoen euro een redelijk bedrag is.

€ 6,2 miljoen is een enorm bedrag, maar dat geld waren we voor het grootste gedeelte ook kwijt als er geen Meerpaal was gekomen. Want de bibliotheek, de Schoof en het CKV hadden nieuwe huisvesting nodig. Drie gebouwen had mee gekost dan nu de Meerpaal als geheel. Maar natuurlijk is het goed kritisch te kijken naar de kosten de de Meerpaal bij de gemeente neer legt. Zeker de managementstructuur is een onderwerp waar heel goed naar is gekeken, toch vindt GroenLinks het een redelijke constructie die de Meerpaal heeft gekozen.

Dit alles is het gevolg van het besluit de Meerpaal te verzelfstandigen en te verkopen aan een stichting (De Meerpaal). GroenLinks was tégen de verkoop van de Meerpaal en is daarom ongelukkig dat dit de gemeente nu geld kost, maar nu de feite zijn zoals ze liggen vindt GroenLinks ook dat de Meerpaal een eerlijke kans verdiend. Als we heb in het eerste jaar al minder geld geven als dat ze nodig hebben zal dit naar de toekomst toe problemen geven voor de Meerpaal.

Ook zijn er een aantal investeringen die nu kunnen worden gedaan om de Meerpaal op lange termijn meer rendabel te maken. Het is natuurlijk onvoorstelbaar stom dat niet nu meteen te doen. GroenLinks is daarom blij dat zich de bijzondere situatie voor deed dat de oppositie unaniem vóór extra geld naar de Meerpaal was en de coalitie tegen.

GroenLinks wil ook nu haar verantwoordelijkheid nemen door de Meerpaal een fundament te geven waarmee ze haar vleugels kan uitslaan tot een van de belangrijkste instellingen in ons dorp. Maar laten we ook niet vergeten dat de dorpshuizen van Biddinghuizen en Swifterbant óók onder de Meerpaal vallen en dat minder geld voor de Meerpaal ook minder geld voor de dorpshuizen betekend en dat willen we beslist niet!