GroenLinks heeft in schriftelijke vragen opheldering gevraagd over het plaatsen van een mast met camera’s (zie foto's) op het terrein van het Agripark aan de Drieslag te Dronten. GroenLinks wil weten of voor het plaatsen van deze mast toestemming is verleend door het college of dat De Drieslag een eigen weg is waarvoor de gemeente geen toestemming hoeft te verlenen. GroenLinks wil zeer terughoudend omgaan met het toepassen van cameratoezicht in de openbare ruimte en wil eerst een toets aan nut en noodzaak voordat hiertoe wordt over gegaan.

Op de kruising ‘De Drieslag, Agripark-Oost en Agripark-West’ (voor het ABC-gebouw) is een mast met camera’s is geplaatst met als kennelijk doel hiermee toezicht te houden op de gebouwen en omgeving op het Agripark. Hoewel de camera’s grotendeels op gebouwen gericht lijken te zijn, is het GroenLinks onvoldoende duidelijk of er niet ook beelden van de openbare weg worden geregistreerd. Bij de toegang tot het Agripark via De Drieslag wordt niet duidelijk dat er sprake is van cameratoezicht of dat er sprake is van een ‘eigen weg’. GroenLinks vindt dit een kwalijke zaak.

Camera´s leiden vaak tot schijnveiligheid en tot verschuiving van problemen naar de plek waar geen camera's hangen. Ze tasten de privacy van bewoners aan. Slechts in gevallen van ernstige overlast- of geweldproblematiek kan cameratoezicht als ultiem middel worden ingezet, als onderdeel van een groter pakket aan preventieve maatregelen. GroenLinks wil eerst weten of hiervan sprake is op De Drieslag, maar heeft daarvoor geen enkele aanwijzing.

Voor opsporing en bewijsmateriaal hebben camera's wel een functie. Cameratoezicht moet voortdurend worden getoetst op noodzaak, effectiviteit en rechtsbescherming en ze moeten weer verdwijnen als het kan. GroenLinks is niet principieel tegen elke camera, maar het moet wel zinvol zijn. Daarom vraagt GroenLinks het college om zo snel mogelijk na het zomerreces van 2012, een visie- of beleidsstuk over de wenselijkheid, nut en noodzaak van cameratoezicht in de openbare ruimte van onze gemeente; aan de gemeenteraad ter bespreking aan te bieden? Daaraan kunnen dan verzoeken tot het instellen van cameratoezicht worden getoetst en op democratische wijze gecontroleerd en verantwoord.

Het college heeft 30 dagen om te reageren.