GroenLinks heeft er bij de behandeling van het Armoedebeleid voor gepleit om de invoering van de Dronterpas uit te stellen tot die niet alleen als pas voor de minima kan worden ingevoerd maar als pas voor alle inwoners van de gemeente Dronten door deze bijvoorbeeld ook te koppelen aan de Milieupas. GroenLinks is bang dat een pas die alleen maar bedoeld is voor minima een grote stigmatiserende werking zal hebben en daarom juist niet gebruikt gaat worden. 

Voorzitter,

Laten we voorop stellen dat GroenLinks heel blij is dat er nu Armoedebeleid is. Dat er beleid is, want die armoede is ons een doorn in het oog. Ons land is een relatief rijk land en dat we beleid moeten maken om armoede te bestrijden is eigenlijk een grote schande. Maar voorzitter, zolang deze armoede voorkomt; en helaas hebben we het (voor zo ver we weten) over ruim 1500 gezinnen in onze gemeente, zolang die armoede voorkomt is het goed hiervoor beleid te maken. 

Het voorliggende Armoedebeleid bevat een aantal maatregelen om de ergste armoede te beperken. Op zichzelf goede maatregelen, maar enkel bedoeld om de situatie in deze huishoudens niet onhoudbaar te laten worden.  Vergelijk het met het steeds weer plakken van banden van een oude fiets: de fiets doet het weer een poosje, maar echte verbetering op termijn leveren de maatregelen eigenlijk niet op.  Een betere, misschien wel nieuwe fiets, blijft buiten handbereik. 



Het Armoedebeleidsplan mist wat GroenLinks betreft dan ook een visie en maatregelen om ‘overerving’ van armoede te doorbreken. We willen dat kinderen in de toekomst minder in armoede leven. Om dat te bereiken is activerend beleid nodig. Niet een Armoedebeleidsplan, maar een beleid wat voorziet in daadwerkelijke bestrijding en structurele vermindering van armoede. Een beleid wat de vicieuze cirkel van ‘overerving’ van armoede doorbreekt.  

Daarbij denken we vooral aan vormen van voorschoolse voorzieningen en begeleiding binnen het onderwijstraject. We zijn ons er tegelijk van bewust dat dit dan ook een portefeuille overstijgende en integrale aanpak vraagt van het college en dat dit beleidsplan zich vooral eerst richt op het plakken van de band, zal ik maar zeggen. En daar zijn we tevreden mee. 

Voorzitter, 

De regelingen die door het Rijksbezuinigingsbeleid voor minima worden samengevoegd stemmen GroenLinks tot zorgen. Het aangaan van een verplichte aanvullende zorgverzekering kan voor sommige chronisch zieken en gehandicapten grote gevolgen hebben. Het voert te ver in de details om dat in deze raadsvergadering met elkaar uit te diepen, maar ik vraag de wethouder toe te zeggen dat er een hardheidsclausule komt waarin voor individuele gevallen een maatwerkoplossing kan worden gevonden, ook als deze soms niet helemaal strookt met het vastgestelde beleid. Natuurlijk alleen in die gevallen waarin sprake is van een bijzondere situatie of omstandigheid. 

Dat brengt me bij de Dronterpas voorzitter, 

In de commissie is ook door verschillende andere fracties uitvoerig stil gestaan bij de mogelijk stigmatiserende werking van zo’n pas als je deze alleen invoert voor de minimaregelingen. De voorpagina van de FlevoPost vorige week maakte dat in één kop helder door te spreken over de ‘Armoedepas’. 

Voorzitter, het is een kleine stap van Armoedepas naar ‘Pauperpas’, de pas voor paupers die zelf niet de contributie van de sportvereniging, of het kaartje voor de bioscoop kunnen dokken. Voorzitter, ik maak het maar zo rauw en onaardig als ook de maatschappij hier soms omgaat. 

We willen als gemeente geen Pauperpas invoeren natuurlijk, want het doel is het gebruik van de minimaregelingen aantrekkelijker te maken en niet om de drempel verder te verhogen. Maar door de Dronterpas gefaseerd in te voeren krijg je dit onbedoelde effect natuurlijk juist wel! 

Daarom dienen we een motie in die verzoekt de invoering van de Dronterpas uit testellen totdat deze als algemene kaart voor alle inwoners van Dronten kan worden ingevoerd. De wethouder gaf in de commissie aan deze brede uitrol in fases te willen doen, wij willen graag dat het in één keer breed gebeurd zodat het een aantrekkelijke pas wordt voor alle inwoners in plaats van de pas voor paupers. 

Voorzitter, 

Als laatste ter toelichting, we stellen u dus nadrukkelijk niet voor het hele beleid uit te stellen, maar enkel de invoering van de Dronterpas en daarbij het bestaande Toegankelijkheidsfonds in stand te houden tot de Dronterpas kan worden ingevoerd. Het doel is dus om de gefaseerde invoering waarover het college in de commissie sprak om te buigen naar een introductie als algemene pas voor alle inwoners van Dronten op één moment. 

Dankuwel.