Politiek is keuzes maken en zeker in tijden van bezuinigingen is dat niet gemakkelijk. Daarom heeft GroenLinks op basis van de Kadernota 2015 haar eigen voorstel gemaakt van bezuinigingen om de begrotingen van 2015 en 2016 sluitend te krijgen. Daarin knokken wij voor wat kwetsbaar is en ontzien we dús sociale regelingen en cultuur.

De komende weken staat de gemeentelijke 'kadernota' op de agenda. Daarin stelt de gemeenteraad de kaders vast voor de begroting 2015. In normale mensentaal: we schrijven de begroting voor volgend jaar alvast met potlood en het college mag dat dan voor november definitief uitwerken. De keuzes die worden gemaakt zijn daarmee vooral richtinggevend. Hoewel de keuzes van de kadernota wel worden uitgewerkt in het definitieve voorstel wordt er in november pas écht besloten.    

Politiek is keuzes maken en dat is vooral in tijden van bezuinigingen ingewikkeld omdat je voor mensen ook slecht nieuws hebt te brengen. 

Het oude college heeft veel mogelijkheden in kaart gebracht en deze aan de gemeenteraad voorgelegd. De nieuwe coalitie heeft al een deel van de keuzes bepaald. Zo is er besloten om niet 80.000 euro per jaar te bezuinigen door een wethouder te schrappen, maar is de formatie zelfs met 0,20% uitgebreid. Terwijl de 50.000 euro subsidie voor het kunstonderwijs van het CKV het mogelijk wel moet ontgelden. Niet de keuze van GroenLinks.

Onze lijst met bezuinigingen ontziet de zwakste schouders, kunst en cultuur. GroenLinks vindt die voorgestelde bezuinigingen onacceptabel omdat wij staan voor een sociale, veelkleurige en diverse samenleving. Goede regelingen voor mensen die het zelf niet redden en een divers cultureel leven zijn daarvoor noodzakelijk. Ook vanuit economisch oogpunt is dit van groot belang omdat ook de culturele voorzieningen, zoals een CKV, onze gemeente aantrekkelijk houden als vestigingsplaats.

Begrotingen sluitend maken is een lastige klus, maar met de opties die het college aan de gemeenteraad heeft voorgelegd heeft GroenLinks zelf een sluitende begroting gemaakt voor 2015 en 2016. We zetten daarbij als noodgreep ook een deel van het overschot van 2013 in om de begroting rond te krijgen. Hoewel dat eigenlijk niet de bedoeling is leert de ervaring ook dat er ieder jaar een fors overschot op de jaarrekening blijkt te zijn. Over 2013 wil het college €700.000,00 storten in de 'algemene middelen' (geld dat dus vrij te besteden is). Een deel van dit geld dat we van vorig jaar 'over' hebben zet GroenLinks in om noodzakelijke bezuinigingen in 2015 en 2016 af te dekken. 

Met deze lijst laat GroenLinks zien dat bezuinigen ook mogelijk is zonder sociale en culturele kaalslag zoals het oude college ons heeft voorgelegd. De raad moet nu in meerderheid kiezen.

Download hieronder de duidelijke keuze van GroenLinks.