Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten

Raad draait weg van fouten gemeente

GroenLinks heeft vanavond bepleit dat inwoners die gedupeerd zijn door fouten van de gemeente en daardoor objectiveerbaar schade hebben gelopen hiervoor te compenseren. De gemeente heeft bij het beleid voor kamerverhuur fout op fout gestapeld, maar de raad wil van geen verantwoordelijkheid weten. 

In 2012 heeft de gemeenteraad beleid opgesteld voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Er was op dat moment geen probleem, maar om problemen te voorkomen wilde het college een en ander goed regelen. 

Op voorstel van oud-raadslid Roy Breederveld van de PvdA werd er ook om beleid voor studentenhuisvesting gevraagd. Dit omdat de druk van studentenhuizen in met name de Morinel aan het toenemen was en daar klachten vandaan kwamen. 

Vorig jaar hebben we moeten vast stellen dat het college in dit traject fout op fout heeft gestapeld. Zowel het beleid van 2012 als dat van 2014 zijn niet op de goede manier gepubliceerd én het beleid had niet door de gemeenteraad, maar in nadere regels door het college, vastgesteld moeten worden. Pas begin 2016 werden die fouten hersteld. Daardoor waren vergunningen van voordat moment nietig en mochten de kamerverhuurpanden er van rechtswege zijn. 

Daar kwam in de zomer van 2016 nog eens bij dat ook de aanduiding binnen het bestemmingsplan niet goed was geregeld waardoor ook de beleidsnotities juridisch geen waarde bleken te hebben. 

De bestaande kamerverhuurpanden kennen daarmee een vergunningsloze status zonder een eindigende termijn. 

Als het het college deze fouten niet had gemaakt was de situatie in een aantal gevallen beter beheersbaar geweest. 

In de raadsvergadering van vanavond draait de gemeenteraad weg voor de fouten van de gemeente. Alle fracties vroegen zich af of de samenleving moet opdraaien voor het wangedrag van de overlastgevers. De hele raad vond van niet. 

GroenLinks is het daar zelfs mee eens. Maar dat is het punt niet. De raad verschuilt zich door te wijzen naar de overlastgevers. Maar die zouden kunnen worden aangepakt als de gemeente haar werk goed had gedaan! Nu staan we met lege handen bij inwoners die in enkele gevallen al jaren te maken hebben met (ernstige) overlast. Daarin ligt een verantwoordelijkheid bij de gemeente. 

Naar opvatting kunnen we die niet afkopen met buurtbemiddeling en voorlichting. Daar had het college in 2012 al mee moeten beginnen. Natuurlijk moet het nu ook gebeuren, maar de schade is al geleden. 

Dat hoeft ook geen enorme zak geld te kosten zoals CDA, Leefbaar Dronten en ChristenUnie beweren. Maar mensen kunnen wel geholpen worden om uit een uitzichtloze situatie te komen waarin ze nu gevangen zitten. 

GroenLinks vindt het beschamend dat de raad haar ogen willens en weten sluit en deze inwoners feitelijk laat vallen.