GroenLinks Dronten heeft vragen gesteld over de gemeentelijke website dit voor sorftwareproblemen sinds vrijdag uit de lucht is. Inmiddels lijkt het er op dat deze problemen zeker tot volgende week aanhouden. 

Fractievoorzitter Paul Vermast is bezorgd: "De gemeemte is haar belangrijkse communicatiemiddel kwijt. Laten we hopen dat het niet gebeurt, maar als er nu een ramp of incident plaats zou vinden. Waar moeten mensen dan terecht voor officiële informatie en bekendmakingen? Toch niet op facebook of twitter mag ik hopen."

Wegens een veiligheidslek bij software leverancier Citrix is er een ministerieel advies aan gemeenten uitgegaan om de servers waarop Citrix draait offline te halen tot er een goede beveiligingsupdate is geïnstalleerd. Ongeveer de helft van de Nederlandse gemeente wordt door dit probleem getroffen. 

In het geval van Dronten leidt dit er toe dat ook de gemeentelijke website offline is gehaald. 

De fractie vraagt is ook af waarom de website van de gemeente Dronten helemaal offline is terwijl andere gemeenten slechts delen van hun website hebben uitgeschakelt. 

Vragen 

  • Draait de gemeentelijke website op een server van Citrix of op een Content Management Systeem (CMS) dat afhankelijk is van Citrix?  
  • Bestaat de mogelijkheid om de gevoelige systemen binnen de Citrix-omgeving los te koppelen van de website en offline te halen zonder dat de gemeentelijke website geheel uit de lucht gaat?
  • Wat maakt onze website zo uniek dat deze offline is, terwijl andere gemeenten dat probleem niet hebben
  • Hoe is de efficiënte gemeentelijke communicatie nu gewaarborgd in het geval zich onverhoopt iets voordoet waarover de gemeente met spoed moet kunnen communiceren en informatie mogelijk snel veranderd? Bijvoorbeeld bij een incident of ramp.