Uit onderzoek van Binnenlandsbestuur zou blijken dat gemeenten vorig jaar veel geld overhielden op de taken van WMO, zoals dagebesteding en huishoudelijke hulp. GroenLinks wil weten of deze situatie zich ook in Dronten voordoet. 

Uit het onderzoek blijkt dat bijna negen op de tien gemeenten hebben in 2015 geld overgehouden op het budget voor dagbesteding, begeleiding en ondersteuning. Zes op de tien gemeenten hadden eind vorig jaar nog geld op de plank liggen voor huishoudelijke hulp.

"Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we behoorlijk hebben bezuinigd op bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp en nu misschien zou blijken dat we er geld op overhouden. Voor sommige mensen waren deze bezuinigingen behoorlijk ingrijpend en als er dan geld overblijft willen we dat, als er overschotten zijn, dat geld wordt ingezet om de bezuingingen deze inwoners te verzachten" stelt fractievoorzitter Paul Vermast. 

GroenLinks heeft voor de commissievegadering van komende donderdag de volgende vragen ingedend: 

  • Hoe is de besteding van deze gelden in Dronten geweest in Dronten en is er sprake van onderuitputting van het begrote budget? Zo ja, hoe komt dat en hoe groot is het overschot?
  • Heeft het college zicht op de actuele besteding en loopt deze in de pas met hetgeen er begroot staat. 
  • Als er sprake is van overschotten; hoe gaat het college deze gelden dan alsnog inzetten voor de doelgroep en overschotten in de lopende begrotingen voorkomen?