GroenLinks is trots op de vrijwillige brandweerkorpsen in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. Net als dat we trots zijn op de vele vrijwilligers die actief zijn binnen de EHBO vereniging en het Rode Kruis. Zij maken vele evenementen en sportwedstrijden in onze gemeente mogelijk! 

Brandweerzorg

De brandweer in Dronten is onderdeel van de Regionale Brandweer Flevoland. Daarmee is de afstand tussen de gemeente en ‘onze’ brandweerkorpsen groter geworden, maar onze betrokkenheid niet!

Naast brandbestrijding moet de nadruk vooral liggen op het voorkomen van brand: door regelmatige voorlichting over brandpreventie én periodieke controles op brandveiligheidsvoorschriften, vooral in gelegenheden waar veel publiek komt (horeca, wijkcentra, scholen).

Beschikbaarheid van de brandweer is een punt van zorg. Voor vrijwilligers, de gezinnen en werkgever is het soms een behoorlijke belasting. Ook door veranderende Europese wetgeving kan de beschikbaarheid van vrijwilligers onder druk komen te staan. GroenLinks wil dat de gemeente het maximale doet vrijwilligers, gezinnen en werkgevers te ontzorgen en faciliteren. 

EHBO en Rode Kruis

Deze vrijwilligersorganisaties spelen een grote rol in onze samenleving om evenementen, sportwedstrijden en feesten veilig te kunnen laten plaatsvinden. Vrijwilligers steken veel tijd in training, opleiding en het aanwezig zijn bij evenementen. 

De gemeente moet er aan bijdragen dat EHBO en Rode Kruis zo goed mogelijk worden gefaciliteerd om hun werk te kunnen blijven doen. 

GroenLinks zet in op geluk door:

  • snelle aanwezigheid van de brandweer bij brand en calamiteiten. 
  • goede preventie en voorlichting ter voorkoming van inbraken en brand.
  • maximale ondersteuning te bieden aan EHBO en Rode Kruis
  • brandweervrijwilligers en hun gezin of werkgever te ontzorgen
  • ondersteuning te geven aan de Jeugdbrandweer.
  • de vrijwilligers van brandweer, EHBO en Rode Kruis jaarlijks in het zonnetje te zetten voor hun bijzondere en onmisbare inzet voor onze samenleving.