Denk aan maatschappelijke organisaties die tegen een redelijke huur samen een pand huren. Bijvoorbeeld een kinderopvang waar winkelende ouders hun kinderen even kunnen onderbrengen. Of een afhaalpunt voor alles wat je op internet besteld hebt. Een pop-upwinkeltje, waar plaatselijke kunstenaars hun creaties kunnen exposeren en verkopen is ook denkbaar. Eigenlijk is alles beter dan zo'n leegstaand pand. En voor het Meerpaalplein geldt; we willen een plein vol met leuke activiteiten en mensen. GroenLinks wil leuke initiatieven steunen en is voorstander van de bestaande reclamebelasting voor winkeliers, die hier aan bijdraagt. Voor een meer blijvende oplossing moet gekeken worden naar het totale winkelbestand in met name Dronten. GroenLinks pleit voor een compact winkelhart, waarbij winkels aan de randen een andere bestemming krijgen.

Gratis parkeren van auto's vlak bij de winkelcentra is aantrekkelijk. Niet alleen voor inwoners van de gemeente maar ook voor mensen uit gemeenten waar wel parkeergeld verschuldigd is. Dat is goed voor de ondernemers in de winkelcentra en dat willen we zo houden. De parkeerplaatsen die het dichtst bij de winkels liggen moeten bestemd zijn voor mensen met een beperking en voor kortparkeerders die even snel iets moeten halen. En vooral niet voor werknemers van winkels en de gemeente die er de hele dag geparkeerd staan.

GroenLinks kiest voor…

  • creativiteit bij de invulling van leegstaande winkelpanden 
  • het gebruiken van leegstaande winkelpanden voor tijdelijke activiteiten van verenigingen en maatschappelijke organisaties 
  • het ‘indikken’ van winkelcentra in de zowel Dronten, Swifterbant als Biddinghuizen 
  • alternatieve bestemmingen voor de randen van winkelcentra 
  • gratis parkeren van auto’s bij winkelcentra 
  • handhaving op kort parkeren in de blauwe zone 
  • reclamebelasting voor winkeliers ten behoeve van activiteiten op het Meerpaalplein