De gemeenteraad heeft gisteravond besloten om over te gaan tot sloop van de panden van Agrifirm met hun kenmerkende silo's. GroenLinks heeft ingestemd met het besluit, al was het niet van harte. Maar als je kijkt naar de staat van de gebouwen, de mogelijkheden die er bouwkundig zijn en de risico’s die uit- of afstel met zich meebrengen komen we tot de pijnlijke, maar wellicht onvermijdelijke uitkomst dat sloop –gegeven de omstandigheden- wellicht de minst slechte oplossing is. Lees hieronder onze inbreng.
Voorzitter,
Gisteravond was ik bij een lezing van Het Oversticht in de Meerpaal. Een lezing over de boeiende ontstaansgeschiedenis van onze dorpen in de architectuurperiode van de Wederopbouw. Een fascinerend verhaal, waarin het ook verbijsterend is om te zien hoe ingrijpend onze dorpen veranderd zijn in onze toch nog zo jonge geschiedenis.
Op enig moment kwam er een plaatje voorbij waarvan ik snel een foto heb gemaakt. U kunt het terugvinden op mijn weblog. Maar ik zal het u beschrijven: op die foto staat op de voorgrond de, inmiddels gesloopte, lagere school de Dukdalf en in de verte zie je nog de graansilo’s ‘van Agrifirm’ in het verder volstrekte niets. Een beeld van Dronten 1964.
In het Dronten van 2013 ligt vanavond het voorstel aan de gemeenteraad ter besluitvorming voor om de ‘Agrifirm-panden’ te gaan slopen. De bedrijfsvoering wordt beëindigd en er staat op deze locatie woningbouw gepland, dus de gebouwen moeten weg in het beeld van burgemeester en wethouders.
Het gebouw aan de Havenkade was en is een baken in het landschap. De zaal kwam gisteravond met verhalen over de vlag op de silo. Als die wapperde wist je dat de schaatbaan open was. Of iemand die als klein kind opgroeide in Dronten en vanaf ‘t Harde de verlichte silo’s al kon zien en het groene logo er op, onderscheiden. Hij wist dat hij thuis was zodra hij ‘de groene van Dronten’ kon zien. Mooie verhalen zoals deze bij erfgoed thuis horen.
Maar is al het cultureel erfgoed het beschermend waard? Het Oversticht vond het ‘altijd jammer’ als er gesloopt wordt. Maar: ‘het hangt er vanaf wat er voor terug komt’. Een gebouw dat doet denken aan deze silo’s kon kan de verhalen van de oude, wellicht verdwenen, silo’s blijven doorvertellen.
De raad staat voor de finale afweging: gummen we alle gebouwen op de foto zoals ik die beschreef uit de geschiedenis of niet? Accepteren we dat de tijd voortschrijdt en dingen veranderen, zoals ook de kale vlakte op de foto nu groot deels is volgebouwd. We staan nu voor deze keuze en GroenLinks vind dat ongelofelijk ingewikkeld.
Het voorstel van het college bevat niet meer plannen en visie dan het slopen, saneren en inzaaien met gras van deze grond en dat is wat betreft GroenLinks echt te mager en vooral te weinig creatief. Daar waar XL de Ateliers wellicht last heeft van een teveel aan creativiteit en visie ontbreekt het in dit voorstel van ons college, volledig aan creativiteit. Wellicht kunt u op dit punt van elkaar leren.
Voorzitter, In onze oordeelvorming hanteren we altijd een drieslag van rechten, belangen en wensen. De rechten staan vanavond niet ter discussie. De belangen van de gemeente zijn duidelijk, maar spelen pas over een tiental jaren vermoedelijk. Dus komen we uit bij de wensen, de verlangens van een groep creatieve geesten die graag wortel wil blijven schieten in onze poldergrond. Die een, op het oog, volstrekt onhaalbaar plan hebben opgevat in de hoop er iets moois van te maken. Waarom zouden we hen die kans niet bieden?
Als je de plannen van ir. Cornelis Lely in eerste instantie op haalbaarheid, rendement en kille cijfers had getoetst was onze polder er wellicht nooit gekomen en zwom op deze zelfde plek nog steeds de IJsselmeerpaling. Het plan van Lely – tenslotte ook niet onomstreden- kreeg een kans en ik zou het geen mislukking willen noemen. Wellicht moet het complex van Agrifirm ook zo’n kans krijgen voorzitter. Wij voelen daar eigenlijk best voor.
Dankuwel
Tweede termijn
Voorzitter,
Het hoofd en het hart zeggen bij dit voorstel iets anders voorzitter. De redenering van de kille logica der cijfers leidt tot de conclusie dat slopen echt de beste oplossing is. Maar het hart vertelt dat er meer mogelijk zou moeten zijn. We creativiteit, cultuur en historie die zo van betekenis zijn voor onze nog zo jonge geschiedenis niet, bijna achteloos, moeten prijsgeven aan de sloophamer omdat we niet uit de kramp van cijfers weten te komen.
Voor GroenLinks is het een moeilijke keuze. Maar kijk je naar de staat van de gebouwen, de mogelijkheden die er bouwkundig zijn en de risico’s die uit- of afstel met zich meebrengen komen we tot de pijnlijke, maar wellicht onvermijdelijke uitkomst dat sloop –gegeven de omstandigheden- wellicht de minst slechte oplossing is.
Daarbij sluiten we ons van harte aan bij de oproep van de VVD om met ambitie en enthousiasme, concrete en serieuze support te geven aan het vinden voor een nieuwe locatie van XL de Ateliers. Het college mag dit wat ons betreft als opdracht opvatten.
En we gaan er van uit dat u in uw plannen blijft vasthouden aan het GroenLinks voorstel bij het vaststellen van het erfgoedbeleid om de contour van deze bijzondere gebouwen te behouden.
Dankuwel.