Het blijft een van de mooiste natuurverschijnselen: een heldere sterrenhemel. Zodra het daglicht vervaagt, is de nacht er klaar voor. Maar wat eens zo gewoon was, je deur uit lopen en oog in oog staan met het universum, is nu een zeldzame ervaring. Hele generaties kinderen groeien op zonder ooit de Melkweg te zien.

Koolzwarte hemel

De mooiste ervaringen met het donker beleefde ik in het buitenland. Ik maakte de langste en donkerste nachten mee boven de poolcirkel, met het schitterende Noorderlicht dansend in de lucht. Ik zag een koolzwarte hemel met fonkelende sterren op het eiland Møn (Dark Sky Park) in Denemarken. Maar ook in Dronten kan de hemel 's avonds stralen, zag ik vorig jaar tijdens de Nacht van de Nacht op Roggebotstaete. 

Een handje helpen

Ons universum bestaat uit 100 miljoen sterren. Daarvan zouden we er - ook boven Dronten - zo'n 2.000 moeten kunnen zien... Maar het overmatig gebruik van kunstlicht wist de sterren uit onze nacht. We moeten de sterren dus een handje helpen, want we verliezen het donker met de snelheid van het licht. Laten we samen de sterren boven onze gemeente weer terugbrengen. Komende zaterdag (28 oktober) is het weer de Nacht van de Nacht, een mooie gelegenheid om zelf het licht te dimmen en extra te genieten van het donker. In je eigen tuin, tijdens een wandeling in onze dorpen of tijdens een van deze activiteiten in de buurt.