Het zal toeval zijn geweest. Maar op de dag dat ik mijn racefiets schoonmaakte, na weer een zomer fietsen over de fietspaden in Flevoland en hem gereedmaakte voor de winterstalling, tekende de wethouder, namens de gemeente Dronten, met 3 andere partijen de overeenkomst voor de aanleg van het fietspad door de Hanzestrook. Nog 1 keer de fiets winterklaar maken en we kunnen van dit fietspad gebruik maken. Een lang gekoesterde wens van Groen Links en anderen gaat dan in vervulling.
Een fietspad vanuit Dronten, door de recreatiestrook langs de Hanzelijn, naar het Reve Abbert bos heeft vele jaren in het verkiezingsprogramma van Groen Links gestaan. Vele jaren van lobbyen is er aan vooraf gegaan maar volgend jaar gaat de eerste spade de grond in voor het , door veel Drontenaren gewenste , recreatieve fietspad.
Het zal voor de fietsers een hele verbetering zijn, want je komt wat tegen als je door Flevoland fiets. Natuurlijk in Almere gaat het de goede kant op. Veel knooppunten routes en andere recreatieve fietsroutes. Ook op Schokland (NOP) is een mooie fietsroute aangelegd. Net als in Lelystad en Zeewolde, alhoewel daar nog veel verbeterpunten zijn. Als ik bijvoorbeeld het fietspad door het Hoge Vaartbos zie, waar het eerste gedeelte bestaat uit een mooi pad. Maar even verderop lijkt het de junglehal van Burgers Zoo wel. Terwijl het nog wel in de Hoge Vaart fietsroute is opgenomen. Onbegrijpelijk dat de gemeente Zeewolde en de andere organisaties zo met de toeristen omspringen. Ach misschien is het wel te ver van het dorp.
Ook fiets ik vaak door het prachtige Rivierduingebied en neem ik een stuk van de LF 20 a/b, de Flevoroute . En hoewel het de laatste jaren behoorlijk is opgeknapt is het toch jammer dat je het gedeelte van het Rivierduinpad langs de Klokbekertocht, om even naar de replica van een meetstoel te gaan, bijna niet met de fiets te doen is. Volgens het ANWB bewegwijzeringbord nr. 13952 is het toch echt een fietspad. Ik denk dat de mensen achter de prachtige Flevolandse wandelpadenroutes “op de Kuierlatten”, waar ook het Rivierduinpad een onderdeel van is, het ook prachtig zouden vinden dat nog meer mensen van dit gebied kunnen genieten. (zie www.opdekuierlatten.nl)
In de gemeente Dronten zijn de recreatieve fietsroutes wel aanwezig, maar je moet ze zoeken. Prachtig fietspaden zijn aangelegd door de randmeerbossen van Roggebotzand tot Bremerberg. Jammer dat de Wannigeweg in verband met de aanleg van de Hanzelijn omgelegd moest worden naar de dijk.
Ook de korte routes om de dorpen Swifterbant, Biddinghuizen en Dronten zijn wel aanwezig, maar slecht bewegwijzerd. Een rondje Dronten bijvoorbeeld, waarbij ook om de begraafplaats gefietst word is een onderneming waarbij je een ervaren fietscrosser moet zijn, die met de fiets op de rug en met gevaar voor eigen leven, de Fazantendreef over moet steken. En natuurlijk zijn de routes om de dorpen veel te kort, omdat deze niet op elkaar aansluiten. Dat de recreatieve fietspaden tussen de dorpen niet op elkaar aansluiten is het grootste probleem.
Verder is het op de fiets bereikbaar zijn van Dronten voor de toeristen vanuit het randmeergebied ronduit slecht. Wel word er veel gedaan om het Suydersee winkelcentrum in Dronten aantrekkelijk te maken voor de toeristen. Er word zelfs een bus vanuit de campings en de bungalowparken in het randmeergebied ingezet om dat doel te bereiken. Gelukkig is de gemeente Dronten bezig met het ontwikkelen van een Toekomstvisie waarbij ongetwijfeld ook een visie voor de recreatieve sector zal worden opgenomen. Maar men zal er rekening mee moeten houden dat veel toeristen willen wandelen of fietsen. En in mijn ogen is het best mogelijk om op een redelijk eenvoudige wijze de recreatieve gebieden te verbinden met Dronten door met de agrarische sector te overleggen over de mogelijke openstelling van een aantal kavelpaden op de boerenerven. Overheden en andere organisaties zouden dan mogelijk een subsidie kunnen geven op het noodzakelijk verlengen van het laatste stuk kavelpad. Agrariërs , die dat willen, kunnen dan hun boerenwinkel en de huisverkoop van landbouwproducten, nog beter exploiteren en de toeristen fietsen tussen het graan, mais en aardappelen door.
Ook zou nog veel meer gebruik gemaakt moeten worden van de oevers langs de kanalen door Flevoland. Waarom lopen er wel fietspaden langs het Apeldoornskanaal, het Twente kanaal, het Wilhelminakanaal, enz.? In Noord-Holland zijn de routes langs kanalen en vaarten waanzinnig populair en van de Pontjesroutes word dan ook door veel toeristen gebruik gemaakt. Maar langs de Hoge Vaart, de Lage Vaart en andere tochten, vaarten en kanalen lopen bijna geen fietspaden. Waarom loop er bijvoorbeeld geen fietspad door het bosperceel langs de Hoge Vaart vanaf Biddinghuizen naar de Karekietweg? Natuurlijk is er een mooi fietspad vanuit het Wisentbos in Dronten langs de Lage vaart naar de Biddingweg. Maar daarna houd de wereld blijkbaar op. Waarom word het fietspad niet doorgetrokken naar het Gelderse hout in Lelystad? Waarom is er geen recreatieve verbinding met Swifterbant? Dan is het Rivierduingebied ook goed bereikbaar voor Drontenaren.
De tegenstanders zullen zeker aanvoeren dat het veelal om kostbare landbouwgrond gaat. Natuurlijk is dat ook zo, maar toen jaren geleden het fietspad om het Veluwemeer op de agenda stond bij de Intergrale Inrichting van het VeluweRandmeren (IIVR) kwam er ook een buslading kritiek omdat een fietspad op het oude land tussen Elburg en Harderwijk door de weilanden langs het Veluwemeer zou lopen en dat het onmogelijk was hier een doorlopend fietspad aan te leggen.
Maar waar een wil is, is een weg en inmiddels ligt er een prachtig fietspad door de weilanden langs het Veluwemeer en er is zomers zelfs een veerpondje tussen Bremerberg en Polsmaten (Nunspeet ). Misschien is dat wel 1 van de redenen dat de toeristen uit de recreatiegebieden van de gemeente Dronten naar Elburg, Nunspeet en Hardewijk trekken en niet naar Dronten. Het recreatief fietsen zal in de toekomst, ook mede door de opkomst van de elektrische fiets en de fietsen met trapondersteuning, alleen maar toenemen. En als de gemeente Dronten en de provincie Flevoland hier een graantje van mee willen pikken en wat willen betekenen in de toeristische sector zal er met stoom en kokend water wat gedaan moeten worden aan het fietspadennetwerk.
Er zullen knooppuntenroutes moeten komen en andere goed aangegeven en goed onderhouden fietsroutes. Ook aan horecagelegenheden zal gewerkt moeten worden. Fietsers willen een terrasje pakken en onderweg wat eten. Mogelijk dat binnenkort de plek van de voormalige grasdrogerij in de gemeente Dronten een mogelijkheid bied. Maar er zijn ook andere locaties te bedenken, zoals o.a de hoek Abbertweg/Elburgerweg, bij het Karakietpad, e.d. die hier voor in aanmerking zouden kunnen komen.
Natuurlijk weet ik ook wel dat er veel verschillende belangen zijn en dat hiervoor veel overheden en organisaties zullen moeten samenwerken. De gemeente Dronten en de provincie Flevoland kunnen dit niet alleen. Er zal overlegd en samengewerkt moeten worden met het Waterschap Zuiderzeeland, Staatbosbeheer, Landbouworganisaties, Flevolandschap, Fietsersbond, VVV Flevoland, enz. De Provincie Flevoland zal niet alleen maar moeten roepen dat het goed gaat met de toeristische sector maar dat het allemaal nog wel veel beter kan. De provincie Flevoland zou, volgens mij, het voortouw in moeten nemen om van Flevoland een fietsland te maken. Interessant om dat te weten met de provinciale verkiezingen van 2011 in het vooruitzicht.