Bij de behandeling van de begroting 2013 heeft GroenLinks het college een rapport aangeboden waaruit blijkt dat een radicale overstap van de straatverlichting in de gemeente Dronten kan leiden tot grote besparingen. Als we alle straatverlichting vervangen is de gemeente in 8 jaar uit de kosten, besparen we 57% energie en geven we ruim € 270.000 euro per jaar minder uit. Goed voor het milieu, goed voor het huishoudboekje. Dus geen enkele reden om dit niet te doen volgens GroenLinks. Het voorstel werd met 12 tegen 11 aangenomen.

Het bureau Innolumis heeft voor GroenLinks op basis van cijfers van de gemeente en normen van het AgentschapNL bekenend wat een totale overstap naar LED-verlichting voor gemeente Dronten zou betekenen. De resultaten zijn indrukwekkend:

 

  • Overall kunt u volgens de berekening dus 57 % energie besparen in de gemeente Dronten
  • Dat is voor dit arsenaal totaal 557.824 KWh per jaar. Dat is ruim voldoende om voor 159 huishouden(s) in hun jaarlijkse energie behoefte te voorzien.
  • Deze besparing levert een CO2 reductie op van 446.259 kg CO2 in 40 jaar dat is genoeg voor een bos van 23.243 bomen ter compensatie van deze CO2 uitstoot!
  • De besparing op exploitatie kosten bedraagt gemiddeld ruim 71 %. Dat is € 272.708,38 per jaar besparing op deze kosten.
  • Dat betekent dat deze gehele investering op de materialen zich terugverdient in 7,9 jaar.

 

GroenLinks heeft het college verzocht in het nieuwe beleid dat zij nu aan het opstellen is bovenstaande resultaten uit het Innolumis-rapport als uitgangspunt te nemen en bij de kadernota 2014 met investeringsvoorstellen te komen.

Voor een meerderheid van de raad was dit verzoek voor het college te knellend, maar werd de motie na aanpassing door GroenLinks toch aangenomen met de kleinst mogelijke meerderheid van 12 tegen 11. Dit omdat Leefbaar Dronten tegen de eigen coalitie instemde en twee leden van de VVD fractie niet aanwezig waren.

Het rapport is hier te downloaden (1.65 MB), het verzoek aan het college hieronder.