De Meerpaal lijdt al jaren achtereen verlies op het theater. Daarin is de Meerpaal niet uniek. In Nederland zijn er vrijwel geen theaters te vinden die zonder subsidie kunnen rondkomen en de subsidie die de Meerpaal kreeg is in 2012 wegbezuinigd. Sinds dien waren er onoplosbare verliezen.

Boekhoudkundige oplossing

In samenspraak met De Meerpaal is GroenLinks, met steun van het CDA en D66, met een technische oplossing gekomen. Het theater krijgt weer een subsidie toegekend en kan daarom worden aangemerkt als gesubsidieerde activiteit.
Dat is belangrijk omdat de Meerpaal voor sociale en culturele activiteiten van de gemeente ontvangt. Binnen die activiteiten is ruimte in een eigen vermogen om tegenvallers op te vangen en weer aan te vullen met gesubsidieerde activiteiten waar inkomsten tegenover staan.

Knappe prestatie

De Meerpaal is een bijzondere organisatie omdat ze veel verschillende taken voor de gemeente uitvoert in een bijzonder gebouw. Daar ontvangt ze jaarlijks zo’n 4,6 miljoen euro voor. Tweederde van dit bedrag gaat op aan de kosten voor het gebouw. Denk dan aan aflossing op de hypotheek, onderhoud, energiekosten, schoonmaak etc. Wat dan nog overblijft is een ruimte 1,5 miljoen euro waarvoor de Meerpaal talloze activiteiten doet in het sociaal-cultureel werk, welzijnswerk, jongerenwerk, in de dorpshuizen van Biddinghuizen en Swifterbant.

Theater blijft open

Dat doet de Meerpaal zuinig en gewetensvol en weet voor een relatief bescheiden activiteitensubsidie heel veel werk te verzetten. Daarover zijn bindende afspraken gemaakt met de gemeente. Voor één euro extra krijgen ze daar nu ook de theatertaken bij. Dat kan omdat er in de gesubsidieerde taken ruimte zit om tegenvallers te kunnen opvangen. Soms door extra efficiënt te werken, soms door dat er activiteiten zijn die ook extra geld opleveren. Daarmee blijft gegarandeerd dat het theater open kan blijven en minimaal het huidige aanbod kan blijven verzorgen. Want commercieel zou de meest logische keuze zijn dat verliesgevende theater te sluiten en dat is door deze subsidie van één euro en de boekhoudkundige wijziging voorkomen.

GroenLinks is daar erg blij mee.