“We halen in onze gemeente 50 kilo papier per inwoner op. En er zit nog eens 6 kilo extra verstopt tussen het restafval. Dat kán omlaag,” zei Danieke in haar betoog. De JA/JA-sticker is daarbij een middel, geen doel. “Als gemeente heb je een voorbeeldfunctie én voortrekkersrol als het gaat om duurzaamheid en milieu. Als we inzetten op het verminderen van afval dan zeggen we tegen onze inwoners: we vinden dit belangrijk, we pakken de kansen die we hebben, we gaan serieus om met onze zorgplicht voor het milieu. Wij nemen onze verantwoordelijkheid… en daarom kunnen we van u hetzelfde vragen.”

Grondstoffenbeleidsplan

De gemeente Dronten werkt volgend jaar aan nieuw afvalbeleid. Niet in een traditioneel afvalbeleidsplan, maar in een grondstoffenbeleidsplan. Dit betekent een mooie omslag, want echt afval bestaat bijna niet meer. GroenLinks blijft daarbij geloven in de effecten van een zogenaamd opt-in systeem voor drukwerk: alleen folders krijgen als je actief aangeeft die te willen ontvangen. Bij de startdiscussie over dit nieuwe grondstoffenbeleidsplan, eind dit jaar, zal GroenLinks dit idee dan ook opnieuw inbrengen. “Verantwoord produceren, afval scheiden en recyclen is hartstikke goed…. Minder afval produceren is nog nét iets beter,” aldus Danieke.

Foto: Danieke helpt met het ophalen van oud papier in Swifterbant. "Heel gezellig en natuurlijk ook erg leerzaam. En gelukkig niet meer zo zwaar als vroeger toen ik oud papier ophaalde met de sportvereniging en je al die kilo’s ook echt zelf moest tillen."