Opvallend is de terugkerende klacht bij GroenLinks van inwoners die al jaren achtereen kwijtschelding hadden bij de gemeente, maar deze kwijtschelding bij het GBLT jaar in jaar uit opnieuw moeten aanvragen en ieder jaar opnieuw hun hele financiële hebben en houden op tafel moeten leggen. GroenLinks wil weten wat hierover de afspraken zijn met het GBLT en waarom dat niet anders kan.
Sinds enkele jaren is het GBLT in opdracht van de gemeente Dronten verantwoordelijk voor het innen van de gemeentelijke belastingen. GroenLinks heeft vorig jaar inwoners opgroepen hun ervaringen te delen. Opvallend is dat vooral over de kwijtscgelding klachten zijn binnen gekomen. Mensen die al jaren achtereen in aanmerking kwamen voor kwijtscheelding van de gemeentelijke belastingen en waarvan aannemelijk was of vast staat dat deze situatie niet snel zal veranderen, kregen op voorhand vrijstelling van het betalen van gemeentebelasting. Sinds de overvang van de belastinginning naar het GBLT zijn er gevallen waarbij inwoners elk jaar opnieuw hun hele financiële hebben en houden op tafel moeten leggen terwijl eenvoudig vast te stellen is dat er geen wezenlijke veranderingen in de persoonlijke situatie zijn geweest.
Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:
- Welke afspraken zijn er gemaakt bij de overgang van de gemeentelijke belastinginning naar het GBLT over mensen die langdurige kwijtschelding van de gemeente kregen?
- Is het mogelijk om automatische kwijtschelding te verlenen aan inwoners waarvan we als gemeente weten dat deze hiervoor in aanmerking komen doordat ze bijvoorbeeld een uitkering krijgen van de gemeente?
- Klagende inwoners ervaren het alsof ze door het GBLT van het kastje naar de muur gestuurd worden zonder dat er een echte oplossing komt. Klagen bij de gemeente kan niet omdat dit uit handen is gegeven aan het GBLT. Hoe wil het college inwoners die in de problemen komen bijstaan?