In het vernieuwde gemeentehuis worden de gesprekken zoals deze gevoerd worden bij het aanvragen van bijvoorbeeld een bijstandsuitkering vast gelegd op beeld en geluid. Wij vinden dat veel te ver gaan. In zo'n gesprek moet je als aanvrager je hele persoonlijke situatie op tafel leggen. Over je gezin, je mogelijk partner, je financiën en bezittingen. Dat zijn de meest privacy gevoelige gegevens en daarmee moet je als gemeente niet lichtvaardig willen omgaan. 

Veiligheid medewerkers 

Ook voor GroenLinks staat de veiligheid van de medewerkers van de gemeente voorop. Dat er beelden van deze gesprekken worden gemaakt kunnen we ons dan nog wel voorstellen. Maar het opnemen van geluid gaat ons te ver. Zeker omdat ook staat aangegeven dat de opnames kunnen worden gebruikt bij procedures zonder dat is duidelijk gemaakt om wat voor soort procedures het dan gaat. Gesprekken kunnen voor de veiligheid ook worden gevoerd door bijvoorbeeld twee medewerkers. 

Afhankelijkheid 

Een inwoner die bij de gemeente komt voor het aanvragen van een uitkering is zeer van de gemeente afhankelijk en kan dus moeilijk in vrijheid de keuze maken niet opgenomen te kunnen worden omdat dit gevolgen heeft of kan hebben voor zijn uitkering. Zeker in zo'n geval moet je als gemeente extra aandacht geven aan het belang en recht op privacy van de inwoner. De drempel om een uitkering aan te vragen is voor veel mensen al hoog en moet niet no eens extra verhoogd worden door dit soort maatregelen.