GroenLinks Dronten heeft gisteren bij het vaststellen van het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid haar grote zorgen geuit over de veiligheid van onze dijken ter hoogte van de toekomstige bypass van de IJssel naar het Drontermeer. De waterstanden kunnen tijdens storm behoorlijk stijgen en pas in de ‘tweede fase’ van het project is er geld voor dijkverbetering. De kans dat deze tweede fase niet doorgaat is niet ondenkbaar en dat stemt ons tot zorgen. GroenLinks ziet overigens helemaal niets in het plan voor de bypass op het grondgebied van Kampen.
In het kader van het project ‘Ruimte Voor De Rivier’ worden langs de Nederlandse rivieren werkzaamheden uitgevoerd die extra water toevloed vanuit het Europese achterland kunnen opvangen zodat er geen crisissituaties meer zullen optreden met grootschalige evacuaties in het rivierenland zoals in 1995 (wikipedia). Als onderdeel van dit project moet er in de IJssel bij Kampen een bypass worden gemaakt zodat de waterstanden in Zwolle lager worden en ook de flessenhals in de rivier tussen Kampen en IJsselmuiden minder wordt belast. Onze collega’s van GroenLinks in Kampen verzetten zich al jaren tegen het plan dat door de gemeente Kampen ook wordt gekoppeld aan grootschalige woningbouw in een uniek landschap terwijl nut en noodzaak van de bypass inmiddels er discussie staan.
Voor Dronten heeft dit plan ook gevolgen omdat de bypass in het Drontermeer moet gaan uitkomen. Het water van de IJssel moet worden afgevoerd naar het IJsselmeer en uiteindelijk naar de Waddenzee. Maar de plek waar de bypass in het Drontermeer komt ligt ten zuiden van de Roggebotsluis. Deze sluis (en belangrijke ontsluiting van onze gemeente naar het ‘oude land’) moet hiervoor worden verplaatst naar het zuiden en wordt vervangen voor een hogere brug zodat de verkeersdoorstroming op de N307 (de ‘oude’ N23 van Alkmaar tot Zwolle) soepeler zal verlopen.
Als gevolg van de bypass zal dit betekenen dat er veel meer waterdruk komt te staan op onze Drontermeerdijk. In het geval van extreem hoog rivierwater en een noordwesterstorm zoals we enkele weken gelend hadden kan de druk op de dijken sterk oplopen. Om deze reden is er besloten dat de dijken moeten worden verstevigd tot aan de toekomstige zuidelijker gelegen nieuwe Roggebotsluis. Voor die tweede fase is pas over een jaar of tien geld gereserveerd terwijl de plannen voor de aanleg van de bypass nu al in procedure zijn.
Het is niet ondenkbaar dat de bypass er zal komen, maar er over tien jaar geen geld meer is voor de tweede fase, waardoor de dijkversteviging niet zal plaats vinden. GroenLinks vindt dat een zorgelijke ontwikkeling. Daarom hebben wij er bij het college van burgemeester en wethouders op aangedrongen dat zij druk blijven zetten op betrokken provincies en de Rijksoverheid dat er snel geld vrij komt voor de tweede fase en de dijkveiligheid van Oostelijk Flevoland. De GroenLinks Tweede Kamerfractie houdt hierover ook een vinger aan de pols bij de regering.