We zijn liever een groot dorp met stadse allure dan een kleine stad met dorpse neigingen. Dronten ís namelijk geen stad maar een dorp, net als Biddinghuizen en Swifterbant. De bevolkingsopbouw en de mentaliteit onderschrijven dat. De wereld om ons heen is echter in beweging. Tot in Den Haag wordt gesproken over de groei van onze dorpen om het hoofd te kunnen bieden aan woningnood. En dat is niet het enige dat we op ons af zien komen. Zo hebben we te maken met klimaatverandering, een mobiliteitstransitie, de achteruitgang van onze biodiversiteit en een enorm stikstof probleem. Maar als wij onze blik op de toekomst richten dan zien we een Dronten dat dit aanpakt en aan kán.
EEN GROENE EN DONKERE OPENBARE RUIMTE
Ons openbare groen is waardevol en moeten we behouden en verrijken. Dat betekent dat we dit alleen nog maar bebouwen voor sociaalmaatschappelijke doeleinden. En pas als het echt niet anders kan. Groen draagt namelijk bij aan een rustige uitstraling en is belangrijk voor het behoud van veel diersoorten in en om de dorpen, zoals vlinders, vogels, vossen en vleermuizen. Groen is belangrijk om het hoofd te bieden aan klimaatverandering en voor de beleving van onze woonomgeving. Bestrating en verharding van de openbare ruimte houden we beperkt. Een zachte ondergrond maakt het mogelijk dat hemelwater in de bodem kan worden opgenomen. Het beheer van het openbaar groen mag meer ruimte laten voor de natuur. We verwijderen onnodige verlichting en gaan lichtvervuiling tegen en vragen ondernemers en onze inwoners dit ook te doen. Het toepassen van dynamische straatverlichting dat op rustige momenten in de nacht geheel of deels wordt uitgeschakeld heeft daarbij de voorkeur. Donkere nachten zijn belangrijk voor het welzijn van mens en natuur.
RIJDEN, FIETSEN, TREINEN, BUSSEN EN VLIEGEN
Zonder de auto kan onze maatschappij niet functioneren. Dit geldt zeker in het buitengebied van Dronten, dus voor noodzakelijk (liefst elektrisch) autoverkeer moet altijd ruimte blijven. Tegelijk worden de nadelen van het toenemende autoverkeer steeds duidelijker zichtbaar. GroenLinks wil daarom meer aandacht voor andere vormen van vervoer, zoals de fiets en het openbaar vervoer. Om de fiets en het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken zetten we in op het verbeteren van faciliteiten. Voor de fiets kun je denken aan het verbeteren en uitbreiden van het (recreatieve) fietspadennetwerk, het geven van voorrang aan fietsers bij het oversteken van 50 kilometer wegen en het verbeteren van de parkeervoorzieningen. We zetten ons hierbij ook volop in voor mensen met een beperking die gebruik maken van hulpmiddelen zoals een scootmobiel. We stimuleren het gebruik van de elektrische fiets als vervanger van de auto en plaatsen meer oplaadpunten. Ook stimuleren we het gebruik van de elektrische deelauto. Ook wil GroenLinks dat de gemeente in samenwerking met andere organisaties zoals Wandelnet en de Provincie Flevoland het wandelknooppuntennetwerk gaat ontwikkelen. Weggebruikers zijn gewoontedieren, door middel van mobiliteitsmanagement proberen we de keuzes van individuen te beïnvloeden. Om bijvoorbeeld het autogebruik bij het naar school brengen van kinderen te ontmoedigen, faciliteren we het gesprek tussen scholen en ouders. Ook bij de grotere werkgevers zien we dit als een kansrijke benadering en wat te denken van de gemeentelijke organisatie.
GroenLinks Dronten is tegen een verdere uitbreiding van de luchthaven Lelystad. Als enige partij geeft GroenLinks zowel in de gemeenteraad, als in Provinciale Staten en de Tweede Kamer al jaren aan de luchthaven voor onze gemeente enkel herrie, stank en geluidsoverlast zal betekenen.
REGIE OVER HET KLIMAATVRAAGSTUK
Het klimaat is het grootste bestuurlijke vraagstuk in Nederland. Dronten heeft de gelukkige situatie klimaatneutraal te zijn. Dat komt de gemeente door alle windmolens (letterlijk) aanwaaien. Om de klimaatafspraken uit het nationaal Klimaatakkoord te halen moet de ambitie van de gemeente Dronten omhoog naar een ‘energieleverende gemeente’ en gaan we inzetten op CO2-reductie van 55% in 2030. Dat kan de gemeente alleen sámen met inwoners, instellingen en ondernemers realiseren. De overgang naar van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie heeft namelijk grote gevolgen voor de leefomgeving van mensen. Het ruime buitengebied van Dronten is prima geschikt voor plaatsing van windmolens en zonneparken, mits deze goed inpasbaar zijn in het landschap. Daarnaast stimuleert de gemeente zonnepanelen op (grote) daken en andere locaties. We ondersteunen sportclubs en scholen bij de verduurzaming van hun gebouwen. De gemeente neemt regie over het klimaatvraagstuk en maakt de overgang naar duurzame energie en de Regionale Energie Strategie onderdeel van omgevingsplannen. Net als klimaat adaptieve maatregelen zoals waterberging en het tegengaan van verstening. Bovendien wordt dit zoveel mogelijk geïntegreerd en gecombineerd met andere maatschappelijke opgaven. De gemeente ziet toe op de naleving van afgegeven milieuvergunningen, de energieprestaties van nieuwe gebouwen, en ook op de wettelijke regel dat bedrijven alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar moeten nemen.